Frissen Zalából

2021.07.10. 07:00

Képzés falu- és tanyagondnokoknak Zalaegerszegen

Falu- és tanyagondnoki képzés zajlik a Zala Megyei Önkormányzat szervezésében Zalaegerszegen.

ZH

Baranyai János bödeházai falugondnok ül a volánnál a vezetéstechnikai tréningen, a kép jobb oldalán Pummer Csaba rendőr alezredes, alosztályvezető (ZMRFK) Fotó: Pezzetta Umberto

Június 14-én vette kezdetét azon falu- és tanyagondnokok oktatása, akiket munkáltatójuk 2021. január 1-je után iskolázott be alapképzésre a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetnél. A megnyitón dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, állt a megyei önkormányzat közleményében.

A tanfolyamon 22 falu- és tanyagondnok vesz részt a megye területéről, akiknek az irányadó jogszabályok értelmében jogviszonyuk létesítésétől számított egy éven belül kell megszerezniük a képzés elvégzését igazoló tanúsítványukat. A képzés 170 órás, vagyis több mint 4 hétig tart.

Baranyai János bödeházai falugondnok ül a volánnál a vezetéstechnikai tréningen, a kép jobb oldalán Pummer Csaba rendőr alezredes, alosztályvezető (ZMRFK) Fotó: Pezzetta Umberto

A résztvevőknek legkésőbb jövő hétfőn, az utolsó képzési napon kell leadniuk dolgozataikat, amelyek szóbeli megvédésére augusztus 10-én kerül majd sor egy háromtagú bizottság előtt. A résztvevők a képzés során elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak munkájuk magas színvonalon történő ellátásához, látókörük szélesítéséhez a munkavégzésükhöz kapcsolódó intézmények és szakterületek vezetői részéről és az önkormányzati hivatal munkatársaitól.

A szakminisztérium által jóváhagyott oktatási program keretében felölelt tématerületeket olyan felső vezetői szintű és szakmai hozzáértéssel bíró szakemberek tolmácsolásában vették át, ami garanciát nyújt arra, hogy a személyes kapcsolatok kiépítésének lehetősége mellett a falugondnoki munka során felmerülő helyzetek kezelése során is helyt tudnak majd állni.

A szakmai felkészítő, szakmai specializáció, valamint képességfejlesztés tantárgyblokkokra bontott képzési struktúra keretében a hallgatók a falugondnoki, tanyagondnoki tevékenység alapismereteivel, társadalomés közösségismerettel találkoztak. Átvették a szociális munka és a segítő foglalkozás rendkívül széles spektrumát, emellett terepgyakorlaton vettek részt négy zalai kistelepülésen az önkormányzat és a helyi falugondnok, senior falugondnok vendégszeretetét és szakmai támogatását élvezve.

A képességfejlesztési tantárgyblokk teljesítése során egy egyhetes intenzív kommunikációs és szakmai önismereti tréningen vettek részt, emellett a Zala Megyei Rendőr- főkapitányság által biztosított lehetőségként vezetéstechnikai gyakorlatban is részesültek. A terepgyakorlat során eleget tettek intézménylátogatási kötelezettségeiknek, így az elméleti képzés hasznos gyakorlati tapasztalatokkal egészülhetett ki.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszönti a képzésen részt vevőket, mellette Tóth András tűzoltó alezredes Fotó: dr. Pál-Harmath Judit

A teljesség igénye nélkül a képzésben közreműködött a Zala megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala, Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya, Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztálya, Népegészségügyi Főosztálya, Agrárügyi Főosztálya.

Előadóként felkérték a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviselőit. Képviseltette magát a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, a Civil Életért Közhasznú Egyesület, a Zalaegerszegi Családés Gyermekjóléti Központ, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

Valamennyi előadó a szakterületének a falugondnoki munka szemszögéből fontos területébe engedett bepillantást, biztosítva a széles körű tájékozottságot. A képzés sokrétűsége azért szükséges, mert a falugondnoknak értenie kell a helybeliek nyelvén, ismernie kell helyzetüket, hogy milyen életvezetési támogatásra szorulnak, akár kimondatlanul is.

Érzékenység, hely- és emberismeret, tájékozottság a jogszabályok, a hivatalok működésében, jó kommunikációs készség a jó falugondnok legfontosabb ismérve. A Zala Megyei Önkormányzat nagy jelentőséget tulajdonít ezen képzési feladatnak, hiszen ez erősíti a kapcsolatot a településekkel, és ezzel képes a megye közvetlenül hozzájárulni a vidéki lakosok életkörülményeinek javításához a falugondnokok munkája által.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében partneri viszonyt kínált a résztvevőknek a képzés során, ez az oktatókkal, előadókkal való együttműködésben, az interakció lehetőségében vált kézzelfoghatóvá. A hallgatók aktívan és érdeklődve vettek részt a képzési programban, és lelkiismeretesen készülnek dolgozataik leadására a képzés végének közeledtével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában