Frissen Zalából

2021.07.06. 07:00

Hetési jellegzetességekkel ismerkedhettek a résztvevők Zalaszombatfán

Az elmúlt hétvégén két vendégcsalogató különálló rendezvénynek is otthont adott a hetési település.

Korosa Titanilla

Ismerkedés a jellegzetes, hetési baba alakú kaláccsal, a fumuval: Balogh Anita, Bedő Andrea, Primusa-Kancsal Mária, Végi Zsuzsanna

Vasárnap délelőtt kezdődött a fumufesztivál a Tájházak útja határon átnyúló program keretében. A szervezők részéről Bedő Andrea elmondta, hogy a nap folyamán a látogatókat megismerhették a Hetésben jellegzetes babaalakú kalács, a fumu történetét, készítésének, díszítésének módját Balog Anita közművelődési asszisztens közreműködésével, illetve meg is kóstolhatták az édességet. Összesen négy fumut sütöttek az eseményre, egy a szomszédos Zsitkócban készült, illetve Bödeházáról, Gáborjánházáról és a Zalaszombatfáról is készültek. Bedő Andrea hozzátette, hogy Hetésben Zalaszombatfán őrizték meg leginkább a fumukészítés hagyományát, az utóbbi években pedig többen megtanulták ennek módját és sütik a diós-mákos-mazsolás töltelékkel ízesített kalácsot.

Ismerkedés a jellegzetes, hetési baba alakú kaláccsal, a fumuval:
Balogh Anita, Bedő Andrea, Primusa-Kancsal Mária, Végi Zsuzsanna

A rendezvényen továbbá Hácskó Imréné népi iparművész mutatta meg hetési szőtteseit. A fumu és a hetési szőttes össze is kapcsolódik, hiszen a kalácsot hagyományosan szőttesbe csomagolták, pólyálták be, mint egy babát. Emellett kiállítás nyílt a településen élő Árvay László képzőművész újrahasznosított anyagokból készített szobraiból, de kreatív sarok és tájjellegű étkek, például hőkkön sült perec kóstolója is várta az érkezőket.

Jukkerverseny a falunapon Fotók: Korosa Titanilla

A Tájházak útja programhoz kapcsolódóan a következő hónapokban további rendezvényeket is tartanak a hetési településeken.

A másik esemény a falunapi rendezvény volt vasárnap, ami ünnepi szentmisével kezdődött, majd további programokkal várták a látogatókat, akik délutánra szép számban érkeztek a faluba. Többen jelentkeztek a főzőversenyre, illetve nagy sikere volt az immár második alkalommal megtartott jelmezes kistraktor, vagyis jukkerversenynek. A kulturális műsor előtt Szabó Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg az eseményt. A politikus arról beszélt, hogy Zalaszombatfa szép kistelepülés, látszik, hogy rendben tartják, illetve vannak célok, melyek megvalósításáért tesz az önkormányzat. A fejlesztésekhez a kormányzat is segítséget nyújt, főként a Magyar Falu Program támogatásaival.

Ezután zenés előadók szórakoztatták a közönséget, fellépett a Zalaapáti Harmonikások, a Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport, Magyar Rózsa énekesnő, este pedig bált tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában