Frissen Zalából

2021.07.30. 17:00

Felvonulással indult a XXIII. Zalakarosi bornapok programsorozata

A Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatonvin Borlovagrend felvonulása nyitotta csütörtökön a XXIII. Zalakarosi bornapok programsorozatát a fürdőváros új városközpontjában a Karos Korzón.

Benedek Bálint

Novák Ferenc (balról), Koczor Kálmán és dr. Brazsil József mindannyian büszkék a zalai borokra Fotó: Benedek Bálint

A jeles alkalomra megtelt az új tér ünneplőkkel és persze kinyitottak a vendéglátó egységek, valamint kézművesek is kipakolták a portékáikat. A borházak széles kínálata mellett újdonságként különleges krémfagylaltot éppúgy kóstolhattak az érdeklődők, mint ropogós rózsafánkot, amolyan borkorcsolyaként.

A borlovagrendek képviselői a felvonulást követően a színpadon gyűltek össze, ahol a Da Bibere tagja, Novák Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: a gyógyvíz mellett egy másik kincsük a bor. az közismert, hogy település életében milyen szerepet játszott és játszik a mai napig a bor. Régi címerük utalt a szőlőre, a jelen ábrázolásain pedig a víz dominál.

– A fürdő fél évszázada alatt 30 millió ember látogatott el hozzánk, ha leszámítjuk az alkoholt nem fogyasztókat, akkor is néhány millió liternyi helyi és környékbeli bor elfogyasztása feltételezhető – fűzte hozzá. – A bornapokat 1998 óta ünnepli a város, megszületett a legnépszerűbb, legkedveltebb rendezvényünk. S, hogy mire való pontosan a borivás? Megnyitja a lelket a társalkodásra, segít meglátni a másik emberben a nagyszerűt, a nőben pedig a szépet.

Az esemény keretében átadták a város borának járó elismeréseket is. E szerint Zalakaros fehér bora címet a Cézár Winery Borászat 2020-as évjáratú Chardonnay bora nyerte el, a legjobb vörös nedű pedig a Vig Borászat 2018-as évjáratú Merlot-Cabernet Franc bora lett.

Novák Ferenc (balról), Koczor Kálmán és dr. Brazsil József mindannyian büszkék a zalai borokra Fotó: Benedek Bálint

A rendezvényen Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere is szólt a közönséghez. Szerinte az ország büszke lehet arra, hogy a szőlőtermesztéssel ilyen sokan foglalkoznak. Zala megye különösen jó területekkel rendelkezik, sőt lennének még további lehetőségek is, ám megannyi birtok parlagon hever, vagy éppen másképp hasznosul.

– Tudomásul kell venni, hogy a magyar kultúrának, a történelemnek az életünknek a része a szőlőtermesztés, a borászat – tette hozzá. – A zalai vidék igenis készít olyan nedűket, amelyekre büszke lehet, s a bornapok alkalmával mindenkinek lehetősége lesz megkóstolni ezeket.

 

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere emlékeztetett: a nyugat-balatoni régióban 28 éve rendeztek először bornapokat, melyhez hamarosan csatlakoztak a zalakarosiak is. Azóta töretlen a fejlődés, ráadásul ezúttal megújult helyszínen köszönhetik a vendégeket. Az ilyen alkalmakkor a termelő és a fogyasztó személyesen találkozhat, megbeszélhetik a bor születésének metódusait. Minden éven tetten lehet érni azt a fajta fejlődést, amit a zalai borok elérnek és minden ízlelőbimbót kiszolgálnak.

A program szombaton 18 órától a Kis-Balaton környéki települések folkról csoportjainak fellépésével indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában