Frissen Zalából

2021.07.20. 15:30

Döbbenetes felvételeket kaptunk Passauból! Zalai beszámoló a németországi áradásról (videó)

Halálos áldozatokat követelt az ítéletidő Európa-szerte. A zalai származású Csizmadia-László Karolina betekintést nyújt Németország drámai helyzetébe.

Ujvári Klaudia

Fotó: Csizmadia-László Karolina

A víz az úr

A nagykanizsai kötődésű egészségügyi dolgozó már évek óta Passau közelében él. A napokban testközelből tapasztalta meg mindazt, amit jobb esetben más csak a híradásokból ismerhet.

Passau kikötője megközelíthetetlen vasárnap délután (Duna)
Fotó: Csizmadia-László Karolina

A folyamatos esőzések hatására a folyók áradása Alsó-Bajorországot sem kímélte. Szombatról vasárnapra a Duna vízszintje Passaunál két métert emelkedett, de az Inn folyó is kilépett a medréből.

Schärding (Ausztria) hétfő délután – Inn folyó
Fotó: Csizmadia-László Karolina

- Szerencsére ebben a régióban olyan mértékű pusztítást nem végzett az árvíz, mint Németország nyugati felében, azonban a kisebb áradás is komoly következményekkel járt az ott lakók, illetve a közelben lévő üzletek számára – mondta Csizmadia-László Karolina.

Passau utcája (vasárnap délután) a Duna birtokában
Fotó: Csizmadia-László Karolina

- Vasárnap délután óráról órára szemmel láthatóan emelkedett a folyók vízszintje Passau belvárosában. Rengeteg tűzoltó, rendőr és önkéntes állt készenlétben. A nyugati hírek hatására megelőzés szempontjából a lakókat megkérték, hogy autóikat vigyék el. Aki a felszólítás ellenére sem parkolt máshová, azokat elvontatták. A három folyó találkozási pontjához vasárnap délután már nem lehett kisétálni, ahol a Duna, az Inn és az Ilz egymásba torkollik, mert sajnos ott már a víz volt az úr – részletezte.

– Ezen a napon a katasztrófaturisták is elözönlötték a várost. A fagyizást és a kutyasétáltatást egybekötötték kíváncsiskodó nézelődéssel, mindenki fotókat, videókat készített.

Javul az idő

- A helyi sajtó beszámolója alapján a vasárnap éjszakai tetőzés nem érte el a jósolt csúcspontot a Duna és az Inn esetében. Az előrejelzések szerint vége a heves esőzésnek, remélhetőleg fellélegezhetnek a környéken lakók és elkezdődhet az árvíz utáni fertőtlenítés, takarítás – tette hozzá Karolina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában