Frissen Zalából

2021.07.25. 06:50

Babákra és kisgyerekekre is veszélyes a hőség: erre figyelj szülőként!

Kánikula idején nemcsak a krónikus betegekre és idősekre, hanem a gyerekekre is fokozottan figyelni kell, hiszen az ő szervezetüket is próbára teszi a hőség.

Józsa Zsuzsa

Fotó: Képünk illusztráció / pixabay

A nyár nem csak a strandolásról, szünidőről és pihenésről szól, a forróság és a tűző nap magában hordozza számos veszély lehetőségét is. Babákról, nagyobb gyerekekről és a beköszöntő hőségről beszélgettünk Nagyváradi Szilvia zalaegerszegi védőnővel.

- Nem a naptár szerint kell öltöztetni a gyerekeket, hanem az időjárásnak megfelelően. Laza, szellős öltözetet adjunk rájuk, ami eltakarja a bőrfelületet – kezdte jó tanácsait a védőnő.

- Legveszélyeztetettebb korosztály a kisbabáké – folytatta, – akikre fokozottan kell ügyelnünk a hőség idején. Csecsemőknél különösen fontos védeni a fejet. Vékony sapkát, kendőt adjunk rájuk, ami eltakarja a tarkójukat is. A babakocsin továbbá mindenképp javasolt a napernyő használata, mivel a babák bőre sokkal érzékenyebb, mint a miénk. Nagyon gyorsan megéghet, pillanatokon belül bőrpír jelentkezhet náluk, ami húzódik, fájdalommal jár. Hólyagosra, sebesre éghet a picik bőre. Gyerekeknél a napszúrás, hőguta tünete a bágyadtság, babáknál a kutacs besüppedése. Ilyenkor fáj a fejük, nyűgösek, sokat sírnak.

Ne keverjük össze azonban a napsugarakat a felforrósodott megrekedt levegő hatásaival.

A védőnő egyúttal a levegőztetés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Sokszor látom a strandon – folytatta a szakember, – hogy letakarják a babakocsit textilpelenkával. Ez túlzás és inkább árt, mint használ, mivel megrekken benne a levegő. Így a kicsi még jobban fog izzadni odabent, sőt egészen felforrósodhat a hőmérséklet, ami akár fulladást is okozhat. Csecsemőknél a lakást reggel szellőztessük át, napközben legyen lesötétítve, így elviselhető hőmérsékletet tudunk biztosítani számukra. A klíma közvetlenül ne érintkezzen a kisbabával, és a kinti-benti hőmérséklet között csak 4-5 fok különbség javasolt.

Képünkön Nagyváradi Szilvia védőnő és Tóth Zoé

Fontos tanácsokat kaptunk a kisbabák víz mellett töltött idejével kapcsolatban is.

A legkisebbek testét napközben is hűsíteni kell, ami lehet nedves áttörlés, pancsolás, zuhanyozás, az életkornak megfelelően. A hajukat is nyugodtan bevizezhetjük. Azonban pici babák fürdetését a strandon 1 éves kor alatt nem javasoljuk semmilyen fürdőhelyen. Mivel még nagyon védtelenek, könnyen összeszedhetik a fertőzéseket.

A nagy melegben megváltozhat a gyermekek táplálkozási szokása, érdemes erre is figyelni.

- Szülőként nem szabad megijedni, hogy a gyerekek étvágya ilyenkor csökken.

A folyadékpótlás nagyon fontos, az izzadással távozó folyadékot és az ásványi anyagokat pótolni kell, a gyerekeket a megszokottnál gyakrabban kell itatni. Kínáljuk őket gyümölcslevekkel, citromos teával, de legjobb ilyenkor is a tiszta víz. A könnyű ételeket, salátákat, gyümölcsöket kell előnyben részesíteni, a cukros és szénsavas italokat kerülni. Csecsemőknél szoptatással lehet a legjobban fenntartani a megfelelő hidratáltságot. Onnan tudjuk, hogy elegendő náluk a folyadék bevitele, hogy a pelenkát 2-3 óránként cserélni kell.

A hőség mellett más veszélyforrások is leselkednek a gyerekekre a nyári időszak alatt: szülőként a mi felelősségünk, hogy felkészítsük őket a vízpart veszélyeire és az ilyenkor gyakoribb közlekedési balesetekre is.

- Vagányak, nincs veszélyérzetük, meg akarják mutatni, hogy ők már nagyok. Sose hagyjunk egyedül kisgyermeket! – Fejezte be végül megfogadandó tanácsait a védőnő.

Fotó: zaol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában