Frissen Zalából

2021.07.08. 20:00

A zalai Sznopek Veronika is versenyez az RTL Klub Mestercukrász vetélkedőjében

A zalaszentgróti Sznopek Veronika is versenyez az RTL Klub Mestercukrász – az édesszájú Konyhafőnök című vetélkedőjében

Arany Gábor

Sznopek Veronika verseny közben

Fotó: TULOK[]ANDRAS

Alig pár éve bűvölte el az édességek világa, eleinte mézeskalácsokat készített, pusztán családja és saját örömére. Aztán bővült a repertoárja a tortákkal, és rövid időn belül már profikhoz méltó művészi cukrászremekek születtek Sznopek Veronika kezei között.

Ha kíváncsiak vagyunk mire képes, könnyen megláthatjuk, mert a zalaszentgróti hobbicukrász, aki hivatása szerint rendőr, sokáig volt a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, egyike az RTL Klubon futó Mestercukrász – az édesszájú Konyhafőnök című műsor résztvevőinek, akiknek minden adásban két remekművet kell megalkotni a továbbjutásért.

A versenynap végén kiesik közülük valaki, így a két elődöntős hétről három-három versenyző jut tovább a döntő hetére, ahol aztán szintén minden nap távozik valaki. A július 16-ai fináléban pedig már csak a legjobb kettő hobbicukrász méretik meg: egyikőjük ötmillió forinttal és a Mestercukrász címmel lesz gazdagabb.

Sznopek Veronika és a két séf, Juhos József (balra), Enzsöl Balázs

A versenyzőket háromtagú zsűri értékeli: a cukrász végzettségű műsorvezető, Liptai Claudia, valamint Juhos József mestercukrász, aki korábban több híres cukrászda szakmai vezetőjeként, jelenleg egy fővárosi újhullámos cukrászda társtulajdonosaként dolgozik.

A zsűri harmadik tagja Enzsöl Balázs világutazó cukrászséf, akinek újszerű elképzeléseivel New Yorktól Szingapúrig számos hotel, étterem, cukrászda kínálatát újította meg.

Sznopek Veronika többszörös szűrőn át jutott el a 16 versenyző közé, hogy hétfőn a nézők elé lépjen a bemutatkozó desszertjével, ami egy jelenet megalkotása volt A kis herceg klasszikus történetéből.

- Úgy gondoltam, hogy ebben meg tudom mutatni a kreativitásomat, fantáziámat, a technikai tudásomat, és nagyon közel áll hozzám a kis herceg mondanivalója, mert én e szerint élem az életemet a családommal – magyarázta

A kis herceg figurája fondantból készült, bolygóját csokis-mangós-vaníliás tortából formázta meg, hozzá a három vulkánt fehér temperált csoki alkotta. A jelenetet díszítették még rózsák marcipánból, majomkenyérfa szivacspiskótából, aminek a törzsét plasztikcsokiból faragta ki, akárcsak a bolygót tartó, életnagyságú kezet.

- Otthon ezt már egyszer előre elkészítettem, remekül sikerült, ám azzal nem számoltam, hogy a műsorban esetleg kevesebb idő lesz a feladatra, pedig így lett – idézte fel.

Emiatt a tökéletestől elmaradt a produkció, de valóban csak pár perc kellett volna, hogy összeálljon a megálmodott jelenet.

Sznopek Veronika verseny közben

- Ez az egyetlen feladat volt, amit előre tudtunk, az összes többi meglepetésként ért minket – tette hozzá.

Ilyen volt például a szimultánsütés, amikor a versenyzők az egyik séf utasításait követve készítették el az édességet.

Ez csak elsőre tűnt egyszerűnek, mert a diktált tempó erősen próbára tette a mezőnyt, de mostanáig helytálltam. Ezért büszke vagyok magamra és versenyzőtársaimra, is akik nagyon tehetségesek, sokat tanultunk egymástól is, pedig amatőr cukrászok vagyunk.

A hétfői kezdést követően is mindig nagyon kevés időt kaptunk a feladatokra, amiket a studióban találtunk ki előzetes felkészülés nélkül. Több feladat során hét percet kaptunk, hogy az úgynevezett piactéren összeszedjünk minden hozzávalót. Ha valamit elfelejtettem, akkor nem pótolhattam. Ezek az elvárások rendkívül komoly fizikai és mentális igénybevételt jelentenek. A stressztől gyakran remeg a kezem, kipirulok, nem is tudom leplezni – mondta.

A körülményekről annyit, hogy modern technikai eszközök garmadája szolgálják a versenyzőket, akiket nyolc jól felszerelt konyha fogad, ám mindenki tudja, aki már sütött-főzött, hogy ezek kiismerése hosszú folyamat. Nos, erre itt nincs idő, így aztán gyakran születnek félig nyers tészták, összecsomósodó krémek és egyéb szörnyűségek.

Szerencsére Sznopek Veronika gyorsan úrrá lett a helyzeten, de hogy ez mihez elegendő, az a következő napokban fog kiderülni.

Fotó: RTL Magyarország / Tulok András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában