Frissen Zalából

2021.07.27. 12:26

A zalai népi hagyományokkal, szokásokkal ismerkedhetnek meg a fiatalok Szécsiszigeten

Negyedik alkalommal rendezik meg a Csádé zenekar tagjai a Göcseji Népzenei és Néptánc Tábort.

Korosa Titanilla

Táborozók és oktatók a program egyik helyszínén, a kastély magtárépületében

Fotó: Korosa Titanilla

A zenekar jó kapcsolatot ápol Szécsisziget önkormányzatával, az Andrássy-Szapáry kastély és a nemrég megújult magtárépület immár harmadik éve ad helyszínt az egy héten át tartó programnak.

– Idén 26 gyermek jelentkezett a táborunkba – mondta Gubinecz Ákos, a Csádé zenekar és a tábor vezetője. – Vannak visszatérő táborozóink és persze újak is, külön öröm, hogy határon túlról, Felvidékről is érkezett résztvevő, vagyis úgy tűnik egyre inkább híre megy a tábornak és így már sikerült egy kárpát-medencei közösséget összehozni. Fő célunk ugyanaz, mint eddig: bemutatni a zalai népzenét, illetve, hogy komplex képet adjunk a Kárpát-medence népzenéjéről. Különböző korú és tudású gyerekek érkeztek, vannak, akik most ismerkednek a hangszerekkel, de vannak olyanok is, akik a népzenével komolyabban szeretnének foglalkozni és el tudják képzelni magukat ezen a pályán.

Táborozók és oktatók a program egyik helyszínén, a kastély magtárépületében
Fotó: Korosa Titanilla

Az oktatók csapata megegyezik az előző évekével, a kezdők az éneklés mellett a citera és a tambura alapjait is elsajátíthatják, a haladók pedig csiszolhatják már meglévő tudásukat. A néptánc oktatáshoz viszont más formában kap szerepet, idén táncház keretében van lehetőségük a fiataloknak a lépéseket megtanulni. A szakmai foglalkozások mellett kikapcsolódásra is van lehetőség. Kézműves tevékenységgel foglalhatják le magukat a gyerekek, este pedig csapatjátékokat szerveznek. Szerdán táncházat tartanak, csütörtökön erdei kisvasutazás lesz a program, az úti cél Kistolmács, ahol a fürdőznek majd a táborozók.

– Igyekszünk arra törekedni, hogy miközben színvonalas zenei foglalkozásokat tartunk a diákoknak, megmutassuk a környék kincseit is és újabb helyekre jussanak el – tette hozzá Gubinecz Ákos. – Pénteken este ismét gálaműsorral zárjuk a tábort, de a záróprogram egyben a kétnapos Szécsiszigeti Folk Fesztivál megnyitója is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában