Frissen Zalából

2021.07.04. 11:41

A pozsonyi csata hőseire emlékeztek Zalaegerszegen

A pozsonyi csata 1114. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Baross ligeti emlékműnél szombaton délelőtt a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete. Azt megelőzően hagyományőrző egyesületek díszfelvonulását láthatták a Kossuth utcában a zalaegerszegiek.

Mozsár Eszter

A rendezvényen Paál István egyesületi elnök mondott megemlékező beszédet.

Fotó: © Katona Tibor

A rendezvényen először Illés Csaba köszöntötte a jelenlévőket, majd zenés irodalmi műsort adott a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és kollégium két végzős tanulója, Kunvári Lizett és Pummer Dóra.

Ezután Paál István, az egyesület és szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta: a 907. július 3-7. közötti küzdelemben a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett, akik Pannónia területéről szerették volna kiűzni a törzsszövetséget.

A diadal nagy jelentőségű volt, mivel ennek köszönhetően megszilárdult a magyar uralom a térségben, s több, mint 120 évig nem lépett ellenséges katona a Kárpát-medencébe.

A rendezvényen Paál István egyesületi elnök mondott megemlékező beszédet.

- Ezen a napon a pozsonyi csata dicső harcosaira és halottjaira emlékezünk, arra a 40 ezer hősre, akiknek többsége a honfoglaló harcoknak is résztvevője volt – mondta Paál István. – A magyarok a túlerőben lévő, egyes leírások szerint 200 ezres német-bajor európai zsoldos sereget nemcsak legyőzték, hanem megsemmisítették…

Nagy csata volt július 3-7. között, világraszóló magyar győzelem született, ami megmentette a magyarságot az avarok, frankok sorsától, miszerint kiirtassanak és kiűzessenek a Kárpát-medencéből... Nagy győzelem volt, nagy áldozatokkal.

Ebben a csatában haltak hősi halált a lovas tumánokat vezető Árpád-ifjak, Tarhos 43 évesen, Üllő 41 évesen, Jutas 35 évesen. Hamarosan követte őket a csatában súlyosan megsebesült Árpád nagyfejedelem is.

Paál István mint fogalmazott, dicsérni és magasztalni jött, nem temetni. Dicsérni a honvisszafoglaló katonai zsenialitást, őseink államszervező képességét, aminek köszönhetően a Kárpát-medencei magyarságot Európa népei fölé emelte.

A megemlékezés végén a város nevében Balaicz Zoltán polgármester, majd a civil és hagyományőrző szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

Fotók: Katona Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában