Frissen Zalából

2021.06.24. 14:00

Visszatér a klasszikus éthordó? Júliustól búcsúzunk az egyszer használatos műanyag termékektől

A kormány elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért hirdette meg tavaly februárban a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek fontos vállalásai közé tartozik, hogy július 1-jétől többféle egyszer használatos, műanyagból készülő terméket nem lehet forgalomba hozni Magyarországon.

Benedek Bálint, Mozsár Eszter, Korosa Titanilla

Szabó Ferencné átveszi a napi menüt Ágoston Georginától a zalaegerszegi Napfény Étteremben Fotó: Pezzetta Umberto

Visszatér a klasszikus éthordó?Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy sajtóközleményt is kiadott, melyben Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közölte: a körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe.

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a zalaiak miként alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez.

Harc a nejlonzacskókért

Nagykanizsán az ÍzBirodalom Kft. kifőzde ételek házhoz szállításával foglalkozik. Tulajdonos-vezetője, Tálos Krisztián egyelőre még óvatos a változtatásokkal kapcsolatosan, hiszen a szakmából eltérő információkat hallott. Úgy gondolja, a július 1-jén életbe lépő szabályozások tűzoltásra elegendők, szerinte egyik pillanatról a másikra nem lehet teljes mértékben kivonni a műanyag csomagolóanyagokat. A hagyományos reklámszatyrokat a jövő hónap elejéig lehet gyártani, a használatukra viszont nincs határidő, ezért valóságos harc indult a nejlonzacskókért.

Bogár András szakács (balról) és Gráczki Ákos üzletvezető már az új, valamivel drágább, ám környezetbarát csomagolást használják ételkiszállítás esetén Fotó: Szakony Attila

– A higiénikus, egyszer használatos dobozokat valószínűleg újra felváltják a klasszikus ételhordók – tette hozzá Tálos Krisztián. – Bizonyos idő elteltével más, alternatív lehetőségek is szóba jöhetnek. A környezetbarát csomagolások terén is vannak lehetőségek, ám ez drágulást hozhat.

Lecserélték a habdobozt

A koronavírus-járvány alatti étterembezárások idején a kanizsai KNYSA étterem lecserélte az egyszer használatos „habdobozokat” környezetbarát megoldásra. Gráczki Ákos üzletvezető elmondta: újrahasznosított papírdobozra váltottak, melynek belső része úgynevezett PLA, vagyis nádcukor-réteggel van bevonva, ami megakadályozza annak átázását. A szívószálak, a papírtáskák, de még az elviteles poharak is mind természetbarát anyagból készülnek, száműzték a műanyagot.

– A kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtünk, hónapok óta működik az új rendszer – tette hozzá. – Ugyan kétszer annyiba kerül, mint a korábbi megoldás, ám ezzel nem terheltük tovább vendégeinket. Fontos számunkra a környezettudatos gondolkodás, e mentén dolgozunk.

Fontos a jó példa

Hosszú sor kígyózott a zalaegerszegi Napfény Étteremben szerdán 11 órakor az ebédkiosztásnál. Mindenki saját éthordót hozott, azok jobbára kemény, újrahasznosítható műanyagból készültek. Többen is elmondták: jónak tartják a környezetkímélő kormányrendeletet. Szabó Ferencné történetesen tíz évig dolgozott a hulladékgazdálkodási cégnél.

Szabó Ferencné átveszi a napi menüt Ágoston Georginától a zalaegerszegi Napfény Étteremben Fotó: Pezzetta Umberto

– Nyugdíjas vagyok, főzhetnék otthon hétköznap, de így sokkal olcsóbban jövök ki, mintha mindennap megvásárolnám az alapanyagokat, ráadásul az így felszabaduló időt a családdal tölthetem. A kormányrendelettel teljes mértékben egyetértek, én már régóta szelektíven gyűjtöm a hulladékot otthon is, amire az unokáimat ugyancsak megtanítottam. Fontos, hogy fiatal korban jó példát lássanak. A munkámból kifolyólag tudom, hogy hatalmas mennyiségű műanyag halmozódik fel nap mint nap. Ennek egy részét újra lehet hasznosítani, de azt sem a végtelenségig. Az meg különösen elszomorító, amikor látjuk a tévében, újságban a PET-palackok és egyéb műanyagok által megnyomorított állatokat. Jó lenne, ha minél több ember tenne környezete védelméért – mondta véleményét Szabó Ferencné.

A törvény kimondja, júliustól az expandált polisztirolból, azaz köznéven hungarocelből készült ételtároló edényeket már nem használhatják a boltok, vendéglátó egységek. Huszti János, a Napfény Étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, ha valaki nem tud leülni, mert siet, célszerű átgondolnia már reggel, hol és miként szeretne étkezni, esetleg saját edénnyel készülni. Egyébként egyre többen fogyasztják el helyben az ebédet. A tulajdonos hozzátette, természetesen betartanak minden jogszabályt és előírást. Huszti János végül elmondta, már utánajárt, hol és milyen edényeket lehet beszerezni. Valószínűleg eltelik néhány hét, amíg kifogynak a raktárkészletek, s a lakosság és az üzletek áttérnek az új változatokra.

Sokat fejlődött az ágazat

Lentiben tavaly ősszel nyílt meg a fitt, egészséges és barbecue ételeket egyaránt kínáló, kiszállításra szakosodott Fittfutár Barbecue étkezde. Sánta Gábor elmondta: már a nyitáskor megpróbálták csak lebomló anyagból készült ételdobozokban kiszállítani az étkeket, viszont fél éve erre a szolgáltatói háttér, a beszállítók nem voltak felkészülve, ezért aztán a megszokott műanyag doboznál, evőeszközöknél maradtak.

Sánta Gábor úgy tapasztalja, a gyártók még nem készültek fel teljesen az átállásra Fotó: Korosa Titanilla

– Azóta sokat fejlődött ez az ágazat – mondta. – Kétszer-háromszor többfajta műanyagmentes termék található a nagykereskedőnél, ahonnan én rendelek. Az egyszerű dolgok, mint a streetfood-tálcák, lebomló, komposztálható, préselt dobozok, de akár az alufólia is elérhető. Tartósabbak, mint a műanyag, illetve fa alapanyagú evőeszközöket is tartunk.

Egy-egy fajtánál előfordul, hogy hiánycikké válik egy időre – tette hozzá –, de ha a vendéglátós beszállítója korrekt, ezt előre jelzi.

– A gyártók még nem álltak át, nem készültek fel teljesen a változásra, arra, hogy megnő az igény ezekre a termékekre. Lesz átfutási idő, amire beáll a rendszer, valamint úgy tudom, türelmi idő is, vagyis a már berendelt, készleten lévő műanyag termékeket felhasználhatják – magyarázta.

Hozzátette: az átállás várhatóan magával hozza a termékkínálat bővülését is. Ami a vendéglátósoknak nehézséget okoz, hogy a lebomló termékek költsége jelenleg közel háromszorosa az egyszer használatos műanyagénak, ami előfordulhat, hogy valahol visszaköszön a vásárlóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában