Frissen Zalából

2021.06.15. 17:00

Új kiadvány az Adyból

Németh János kerámiái ihlették a gyerekek alkotásait.

AHZS

202106014 Zalaegerszeg „A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása” c. projektre pályázott az Ady-iskola. Ennek eredményeként gyermek kiadvány készült Németh János keramikusművész munkái alapján. A kiadvány bemutatója és a gyerekek díjazása Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Zalaegerszeg Az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola sikeres tehetséggondozó pályázatának köszönhetően jelenhetett meg az intézmény legújabb kiadványa, Mesék a kemencéből címmel, Németh János Kossuth-díjas keramikusművész alkotásait dolgozva fel a gyerekek látásmódján keresztül. A füzetben alsó tagozatos diákok meséi olvashatók, melyeket a keramikus egy-egy műve ihletett, a nagyobbak pedig képregények segítségével képzelték el a fazekasság munkafolyamatait. A kiadványt tegnap a művész jelenlétében mutatták be az iskola udvarán.

Az Ady-iskola már több, a Mesék a kemencéből című kiadványhoz hasonló füzettel gazdagította Zalaegerszeget, hiszen városismereti, közlekedési tudnivalókat is közel hozott ily módon az itt lakókhoz. Németh János jellegzetes stílusú, főleg állatmotívumokra épülő szobrai a képeskönyvön kívül bábjátékot és installációt is inspiráltak, ehhez a gyerekeket a vizuális tagozat tanárai (Nagy Szilvia programvezető, Borsos Andrea, Tóth Norbert, Némethné Balogh Ildikó és Szommer Judit) segítették.

Németh János az árnyjátékot bemutató gyerekek karéjában Fotó: Katona Tibor

A bemutatón Németh János saját képzőművészeti tanulmányairól mesélt, felidézve azt a mestereitől hallott intelmet, hogy a szobor, az alkotás mindig több, mint a valóságos tárgy. Javasolta az alkotó gyerekeknek: adjanak többletjelentést a tárgyaknak, az érzelmi, lelki tartalmakat ragadják meg. A munkában részt vevő diákok jutalmat kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában