Frissen Zalából

2021.06.15. 14:24

Petőfi Sándor feleségének állít emléket a keszthelyi cukrászda finomsága

Szendrey Júlia torta – ez a keszthelyi Pálma cukrászda legújabb desszertalkotása. Az édességgel – melyben ötvöződnek réges-régi és újabb kori leírások és készítési módszerek – Petőfi Sándor feleségének állítanak emléket.

Keszey Ágnes

Fotó: Fekete Fanni

Az a „pompás kiflikoch” – vetette papírra hajdan édesanyjára, Szendrey Júliára emlékezve második házasságából született fia, Horváth Attila. Ez adta az ihletet a Pálma cukrászda tulajdonosainak, hogy elkészítsék a Szendrey Júlia tortát. A nő nem csak azért nevezetes, mert Petőfi Sándor felesége volt, hanem ő maga is alkotott: prózákat, verseket írt, s elsőként ő fordította magyarra Andersen meséit. A desszertnek nem csak történelmi előzményei vannak, hanem közelmúltbeliek is. Tavaly már elkészül fagylat formában Szendrey Júlia pompás kiflikochja, most pedig tortaként.

Fotó: Fekete Fanni

-Szendrey Júliának ily módon szerettünk volna emléket állítani és egy versenyre benevezve készítettük el a fagylaltot. Már akkor terveztük, hogy süteményként is megalkotjuk. A fagyi készítése előtt már sok információnk összegyűlt, ezeket próbáltuk továbbgondolni – idézte fel a torta születésének történetét Fekete Fanni, aki édesanyjával, Feketéné Németh Judittal közösen találta ki és készítette el e kerek desszertet. Az irodalmi emlékek kutatásában pedig Gyimesi Emese történész, irodalomtörténész volt segítségükre.

Hagyományos receptúra alapján készült a sütemény, de elkészítése során ötvözték a régi és az új technológiákat is.

Fotó: Fekete Fanni

-Hajdan nem volt pazarlás, tehát a száraz kiflit, zsemlét – tulajdonképpen mindenféle pékárut – felhasználtak és süteményt készítettek belőle. Az én dédimamám is Újmajorban élt – ahol Szendrey Júlia is született – innen származott egy régi családi receptünk. Ez a régi sütemény, a kiflikoch volt a torta ihletője. Vaníliás tejben áztatott kiflit cukrozott dióval kevertek össze, a tetejére meggylekvárt tettek. Ez a régi recept volt a torta kiindulási pontja. Az alap egy vajas piskóta, erre került egy fehércsokoládés diós réteg, melyen könnyű vaníliakrém van. Készítettünk egy sült meggyel megbolondított meggyzselé -réteget, ezt még egy vaníliaréteg takarja, a torta tetejére pedig fehércsoki-mousse réteg került – mutatta be a Feleségek feleségek tiszteletére elkészített süteményt kreátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában