Frissen Zalából

2021.06.26. 07:00

Sporteszközzel a Balatonon – Mutatjuk a vízimentők tanácsait

Egyre több vízi sporteszközzel közlekedővel találkozunk a Balatonon. Érdemes kihasználni a tó adottságait sportolásra, csónakos horgászatra, de nem szabad elfelejteni, hogy jogszabály vonatkozik ezen eszközök használatára. Nem beszélve arról, hogy saját biztonsága érdekében bizonyos felszereléseket fontos megvenni a kajak vagy SUP mellé. És arra is a parton kell felkészülni, hogyha bajba kerülünk, tudjunk segítséget hívni. Íme néhány jótanács a vízen sportolóknak – írja honlapján a vizimentok.hu.

Alsóörs, 2020. augusztus 13. Állószörfös (SUP-os) fiú az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Annak, aki vízi sporteszközt vagy csónakot használ, ismernie kell a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvényt. Mielőtt megvásárolja a sportszert, olvassa el ezt a jogszabályt, vagy érdeklődjön a kölcsönzőben, ahol kibérli. Ebben benne foglaltatik egyebek között az is, hogy hány éves kortól lehet önállóan használni ezeket, és mi a hozzájuk kapcsolódó kötelező felszerelés (pl. mentőmellény).

A legfontosabb dolog, a mentőmellény, olyan sportszereken is, amelyeken nem kötelező. Ebből is többféle kapható, ám a vízimentők a galléros változatot ajánlják.

„Mielőtt elindul, elengedhetetlenül fontos megnézni az aktuális és a várható időjárást. Ehhez kiváló a TAVIHAR alkalmazás, ami nem csak a Balaton, hanem a Tisza-tó, a Velencei-tó, és a Fertő-tó viharveszélyeiről is ad tájékoztatást. (Erős északi szélben nem érdemes a északi parton sporteszközzel, strandeszközzel vízre szállni. Ahogyan déli szélben sem az déli parton. Könnyebb elsodródni, mint gondolná – tanácsolják a vízimentők.

Mobilt is érdemes magunkkal vinni, vízálló tokban, mivel ha az embert úgy elsodorja a szél, hogy nem tud már kievezni, akkor életmentő lehet. Olyat tanácsos venni, amiből nem kell kivenni a mobiltelefont ahhoz, hogy működjön az érintőképernyő, vagy beszélni tudjon a telefonon.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy melyik sporteszközzel milyen messze lehet a parttól eltávolodni, de a vízimentők mindenképp javasolják: maradjon partközelben. Ha hosszabb távokat szeretne megtenni, haladjon a parttal párhuzamosan, hosszú-hosszú kilométereken át sportolhat így.

Hová forduljunk a bajban?

Mielőtt vízre száll, töltse le a BalatonHelp applikációt. Ebben az applikációban elég megnyomni a Segélyhívás gombot, és a Mentésirányítási Központunk azonnal látja, hogy pontosan hol tartózkodik (GPS koordináták alapján). Azonnal hívjuk is önt telefonon. Részletesebben az applikációról itt olvashat.

Érdemes a biztonság kedvéért segélykérő telefonszámot is elmenteni (ez is csak a Balatonon működik, csakúgy, mint a Balatonhelp): +36 30 383 8383.

Fotó: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában