Frissen Zalából

2021.06.03. 07:00

Négy üdülőházat avattak Csentén

Tegnap átadták az újonnan épült négy üdülőházat a muravidéki község határában található Murania Kerékpáros Központban.

Korosa Titanilla

Magyar János és Bukovec Martina az avatáson

Fotó: Korosa

A négy kényelmes, konyhával és fürdőszobával felszerelt glampingházban összesen 16 szállóvendég fogadására van lehetőség. A szálláshelyek a magyar-szlovén partnerséggel megvalósított IronCurtainCycling projekt keretében épültek meg. A programban több partner, köztük Lendva és a Zala Megyei Önkormányzat is együttműködött.

Az avatóünnepségen Magyar János, Lendva polgármestere elmondta, hogy a térség a fenntartható turizmus további erősítését tűzte ki célul. A kerékpáros központ helyszíne régen kőolaj-finomító volt, most pedig egy másik gazdasági ág, a turizmus szolgálatában áll. A polgármester úgy fogalmazott, hogy ennek az ágazatnak nincsenek korlátai. Hozzátette, hogy Lendvára nemcsak a Vinarium-kilátó vonzza a látogatókat, de a jövőben további tervekkel, befektetésekkel tovább kívánják erősíteni a turisztikai kínálatot, hogy Lendvahegy elismert idegenforgalmi központ legyen, és ne csak létesítményekkel, hanem programokkal is szolgáljanak a településre érkezőknek.

A pályázat eredményeiről Bukovec Martina, a Lendvai Idegenforgalmi és Fejlesztési Központ igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a többéves nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a korábban elszigetelt turisztikai attrakciók nagyobb figyelmet kapnak, ezáltal versenyképesebbek, a helyi és határon átnyúló turizmus aktív elemei lettek.

Magyar János és Bukovec Martina az avatáson
Fotó: Korosa

A beruházásnak köszönhetően a magyar–szlovén határvidék vonzóbbá vált a kerékpáros turisták számára, és a látogatóbarát infrastruktúra a járvány után is várhatóan sok vendéget vonz a térségbe.

Elhangzott, hogy a széleskörű szolgáltatásfejlesztés során a partnerek közös turisztikai ajánlatokat hoztak létre, kerékpáros és zöld útvonalra építve kidolgozták hét térségi tematikus út koncepcióját, amit kiadványba foglaltak, emellett a szolgáltatáscsomagokat és a jelentősebb turisztikai attrakciókat bemutató mobilapplikáció és kerékpáros térkép is készült. Korszerű kerékpáros pihenőhelyeket alakítottak ki több határ menti településen, e-bicikli-töltőállomásokat helyeztek el Csentén, Hotizán, illetve Csesztregen, Kistolmácson, Lentiben és Pákán, valamint Apátistvánfalván.

A projekt másik jelentős eredménye, hogy kitáblázták az EuroVelo–13 nemzetközi kerékpáros útvonal magyar–szlovén szakaszát, valamint a térségi kerékpározható útvonalakat, illetve új biciklis összeköttetés létesült a két ország között a Tenke-hegyen megépült, közel 2 kilométer hosszú szakasszal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában