Frissen Zalából

2021.06.21. 09:00

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek Nagykanizsán

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek 1989-es újratemetésük évfordulóján az ’56-os emlékkertben, a főhajtást a Nagykanizsai Polgári Egyesület szervezte meg a kopjafához.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter is virággal érkezett a kopjafához Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

Nagy Imre június 16-ai újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású eseménye volt. A kanizsai rendezvényen megjelent Bizzer András alpolgármester is. Az egyesület nevében Kóré Péter köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte: a Zalaegerszegi Törvényszék egy ítéletében megállapította: kimondható a helyi baloldali önkormányzati képviselőkről a vélemény, miszerint a politikai hovatartozásuk miatt a koszorúzásuk olyan, mintha gyilkosok koszorúznák az áldozatokat.

Cseresnyés Péter államtitkár beszédében úgy fogalmazott: mi, magyarok századokon át arról voltunk ismeretesek, hogy szabadságunkat mindennél többre értékeltük. Az egyéni szabadságot is, de még inkább a nemzet szabadságát. Azt a közös jogot és felelősséget, amit ma úgy hívunk, hogy szuverenitás.

Cseresnyés Péter is virággal érkezett a kopjafához Fotó: Szakony

- Harminckét éve, hogy a Szovjetunió és az őt kiszolgáló, magyar nevű kommunisták számára végképp egyértelművé vált: kudarcot vallottak, a vörös csillag sem léphet a piros, a fehér és a zöld helyébe – folytatta. – A szocialista pártállam halálos ítéletét valójában már 1956 októberében kimondták. Nagy Imre mártír miniszterelnök halála szimbóluma is annak, mire képesek a kommunizmus csecsén nevelkedettek. Áldozatuk a mi becses örökségünk. Vigyünk haza magunkkal egy figyelmeztetést: Ne feledjük, amit magyarként nem feledhetünk! Zárásként az emlékezők virágokat helyeztek el az '56-os emlékkert kopjafájánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában