Frissen Zalából

2021.06.25. 14:00

Musicaldalversenyt nyert Németh Anna

Mindig hálás téma, amikor fiatal tehetséget mutathatunk be. Németh Anna a közelmúltban nyerte meg a Zenés „színház az egész világ…” 2021 Online Országos Művészeti Tehetségkutató Verseny fődíját kedvenc meséjének musicaldalával.

Mozsár Eszter

Németh Anna és felkészítő tanára, Berkes Dániel Fotó: Jóna István

Mint oly sok városi vagy ünnepi rendezvényre, Anna felkészítő tanárával, Berkes Dániellel együtt érkezett a beszélgetésre, így két szemszögből láthattam, miként bontakozott ki tálentuma.

A fiatal leány 4–5 éves kora óta zenére aludt el, akkoriban megelégedett csupán a zene hallgatásával, vagy a szokásos óvodai, iskolai ünnepségeken való fellépésekkel. Soha nem volt lámpalázas, ami nagy előny ebben a szakmában. Az Ady-iskolában ének tagozatos lett, ahol megismerte egyaránt a kórus- és a szólóéneklést. Hangszíne inkább mezzo, de tanára szerint ennek nincs jelentősége, főleg, mivel nagyon sokféle stílusú dalt énekel.

– Belekóstoltam szinte mindenbe, legyen az népdal, kórusdal, könnyűzene, de mégiscsak a musical a favorit – sorolja Anna. – Nagy Disney-rajongó vagyok, ezeken a rajzfilmeken nőttem fel, szinte az összes dalt kívülről tudom. A mostani versenyt a Csodás álmom vár című dallal nyertem, ami a Hercegnő és a béka mesében hallható. Az Ady-iskola után a ZSzC Csány-technikumába kerültem, most érettségiztem, s maradok az ötödik évfolyamon. Amikor elkezdtem a középiskolai tanulmányokat, eleinte nem nagyon néztem utána, hogy van-e esetleg magánének-tanár a városban, aztán nevelőanyám és egyik ismerősöm ajánlotta Dani bácsit a zeneiskolában. Ez volt a harmadik évem a Pálócziban, nagyon megszerettem, természetesen folytatom, van még mit tanulnom. Nagyon sokat fejlődtem a hangképzésben, intonációban. Már ezelőtt is jelentkeztem több megmérettetésre, például voltam kétszer a ZegaSztárban, énekeltem a nagykanizsai országos énekversenyen. Emellett szeretem a rendezvényeket, ahol együtt lépünk fel a lányokkal, ezek a programok nagyon jók a tapasztalatszerzésre, bár szerencsére nem vagyok félős.

Németh Anna és felkészítő tanára, Berkes Dániel Fotó: Jóna István

– Mennyire fontos a dal kiválasztásánál az énekes személyisége?

– Számomra mindenképpen, egyelőre annyira még nem vagyok jó színész, hogy a szomorú dalokat is elénekeljem, én a boldog, vidám énekeket tudom teljesen és önfeledten átélni, színpadra vinni. Egyébként nem kacérkodom a színészi pályával, inkább „csak” a zenével szeretnék foglalkozni.

Visszatérve a díjra, az eredetileg Várpalotán zajló musical- és operettversenyt ezúttal online rendezték meg, Anna tanára küldte el a videót.

– Ez a tanév november közepétől május 10-ig az online oktatásról szólt, a középiskolásokkal csak így tudtunk találkozni – mondja Berkes Dániel, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám AMI magán­ének-tanára. – Annyi előnye volt, hogy minden héten kaptam a felvételeket az otthoni gyakorlásról. Most arra voltak kényszerítve, hogy visszahallgassák magukat, volt saját kontroll, s ez sokaknak segített. Csak a legjobban fel­énekelt anyagokat küldték el. Láttam a kiírást, és úgy gondoltam, hogy Anna dala megállná a helyét, így is lett. Sokszor megkapom, úgymond kritikaként, hogy a lányok gyönyörűen énekelnek, de szerények, visszafogottak. Ebben az esetben a szakmai zsűri Annától vérbeli musicales előadást kapott igazi hercegnős jelmezzel. Az összhang ezen a versenyen nagyon fontos volt.

– Zenetanárként nagyon sok tehetséges fiatalt indított el a pályán, gondolok itt például Wohner Dórára, Bódis Bettinára vagy a konzervatóriumba bekerült tanítványokra, és még sorolhatnánk. Bár nem mindenki muzikális, hogy látja, mennyire fontos a zene szeretete?

– A zeneiskola nálunk nem kötelező, pedig jó lenne, ha minél többen élnének a lehetőséggel. Svédországban például 18 éves korig kötelező a zenei nevelés (legyen az hangszeres tudás vagy éneklés), ugyanis nagyon sok előnye van a művészeti fakultációnak. Akár a klasszikus, akár a könnyűzenét nézzük, a svédek nagyon előttünk járnak. Bartók Béla és Kodály Zoltán országa vagyunk, jó lenne többet profitálnunk ebből. A zenével való foglalkozás magabiztosságot ad, tanulási és kommunikációs készséget fejleszt. Amikor valaki szakít időt a sok szakkör és fakultáció mellett, hogy zeneiskolába járjon, már önmagában nagy dolog. Ezért örülünk mi, pedagógusok, amikor diákjaink eredményeit látjuk, ők jó példát mutatnak másoknak.

A beszélgetés végén kiderül, Anna a könnyűzene világába is kitekintett, jelenleg a Players Bulizenekarban énekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában