Frissen Zalából

2021.06.21. 11:30

Már működik az új víztisztítómű Zalaegerszegen

Már a próbaüzem zajlik a Zalaegerszeg kétharmadának és további 10 településnek vízellátását biztosító, mintegy 40 ezer embert kiszolgáló keleti vízbázison, ahol új kutakat fúrtak és új tisztítóművet építtettek az önkormányzatok 4,2 milliárd forintos beruházással.

Szabó Judit

Az új zalaegerszegi tisztítómű. Itt már háromlépcsős ivóvíztisztítási folyamat zajlik majd Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Több mint két évtized telt el azóta, amióta a Zalavíz Zrt. elkezdte a keleti vízbázisfejlesztés előkészítését. Sikertelen pályázatok után 2016 decemberében fogadták el a projektet a döntéshozók, így 4,2 milliárd forintból, nagyrészt európai uniós vissza nem térítendő támogatásból és magyar állami hozzájárulással megkezdődhetett a kulcsfontosságú beruházás.

Az új zalaegerszegi tisztítómű. Itt már háromlépcsős ivóvíztisztítási folyamat zajlik majd Fotó: Katona Tibor

A kivitelező, a Szabadics Zrt. 2019 áprilisában indította a munkát. A projekt Zalaegerszeg területének kétharmadán kívül Bocfölde, Csatár, Sárhida, Teskánd, Kiskutas, Nagykutas, valamint Zalaszentiván, Pethőhenye, Zalaszentlőrinc és Alibánfa területét érinti. Ezeket a településeket mind a zalaegerszegi keleti vízbázisról látják el ivóvízzel, amelyet eddig két tisztítóműben tisztítottak, a zalaegerszegiben és az utóbbi négy település esetén a zalaszentivániban. A szentiváni tisztítómű megszűnt a projekt keretében, az ő vizüket is Zalaegerszegen tisztítják, ahol a régi technológiát vadonatúj váltja fel. Zalaszentivánon voltak nyomásproblémák, így ott egy víztorony is épült a beruházás során.

- A fejlesztés alapvetően azért indult, mert szükség volt egy új tisztítóműre Zalaegerszegen, hiszen a jelenleg használatban lévő 1976-ban épült, gépészetileg elavult – mondta Arnhoffer András, a Zalavíz elnök-vezérigazgatója. – Ahhoz képest, hogy több mint 40 éve napi 24 órában működik, szépen ellátta a feladatát, de már nem volt korszerű. A másik probléma az volt, hogy a metángázt és ammóniát tartalmazó ivóvízkutakból érkező víznek a gáz- és ammóniamentesítését, a vastalanítását és a mangán eltávolítását egyetlen technológia végezte, és már annyi szerves anyag került a szűrőkre, hogy egyre nehezebb volt mikrobiológiai szempontból egyensúlyban tartani a tisztítási folyamatot. A fő cél tehát egy új, mégpedig háromlépcsős zalaegerszegi tisztítómű építése volt. Emellett hat régi ivóvízkutat megszüntettünk, és hat új kutat fúrtunk a keleti vízbázison.

Az új kutak mélyebbek a régieknél, hiszen ahogy az ember szennyezi a környezetét, egyre mélyebbre jut a szenynyeződés a földben, s egyre mélyebb kutakból lehet tiszta vizet nyerni.

Arnhoffer András: Az átállás nagy szakmai kihívás Fotó: PU

- Elküldtük a keleti vízbázis új kútjaiból nyert vizet kormeghatározásra, augusztusra várjuk az eredményt. Amikor több mint 20 éve a zalaegerszegi nyugati vízbázison korszerűsítést végeztünk, ott is megtettük ezt, és kiderült, hogy az onnan nyert rétegvíz tízezer évnél idősebb, még a mamutok éltek itt, amikor elkezdett leszivárogni. Ez az ivóvíz garantáltan gyógyszermaradvány-, hormon- és mikroműanyag-mentes, ezért is meg kell becsülni. Egyre kevesebb ilyen vizet találunk. Ha például egy tíz éve leszivárgott vizet akarnánk a földből kinyerni, azzal nem mennénk sokra, mert már elszennyeztük. Ezért nem szabad a vizet pazarolni, hiszen már most nagy kérdés, hogy a jövőben mit fogunk inni – hívta fel rá a figyelmet Arnhoffer András.

A beruházást az is indokolta, hogy a vízellátást biztosító régi kutakból kitermelt vízmennyiség csúcsidőszakban éppen elegendő volt ugyan, de bármelyik kút meghibásodása vízkorlátozást, vízhiányt okozhatott volna, így a vízbázis kapacitásának bővítésére is szükség volt.

Mindezen túl komolyabb tisztítási technológiát kellett kiépíteni, mert bár a keleti bázisról szolgáltatott víz minősége átlagban nem lépte túl az előírt határértékeket, az elmúlt négy évben azonban vas, mangán, illetve ammónium vonatkozásában történtek határérték- túllépések, akárcsak a mikroszkópos biológiai vízminőségi jellemzők vonatkozásában. Ebben közrejátszott az is, hogy az elmúlt évtizedekben a vízfogyasztás számottevően lecsökkent, emiatt hosszabb ideig tartózkodik a víz a vezetékhálózatban, ami kedvezőtlen minőségi változásokhoz, lerakódásokhoz vezet.

A kivitelező ezzel összefüggésben Egerszegen 18 csomópontot átépített a vezetékrendszeren, hogy hatékonyabban végezhesse a hálózattisztítást. Ezenfelül 17 kilométernyi vízvezetéket kicserélt, mert a régi azbesztcement csövek lyukasak voltak, nagy volt a vízveszteség.

Az új tisztítómű elkészült. Az ott zajló háromszakaszos tisztítási folyamatban első lépésben a gázmentesítés történik meg, eltávolítják a metángáz zömét, az új szűrőkön pedig ammóniamentesítés, vastalanítás és mangántalanítás zajlik. Végül, harmadik lépésben az ultraszűrő kiszűri, ha marad valamilyen szerves vagy egyéb szennyeződés. Ilyen ultraszűrő a régi tisztítóműben nem volt, az újba szeptemberben építik be.

- Az új tisztító beüzemelése folyamatban van, de nem egyszerű a feladat, mert a szűrők biológiai ammóniamentesítést végeznek, és idő kell ahhoz, hogy kialakuljon egy olyan biológiai életközösség, amelyben a baktériumok el tudják végezni a dolgukat – mutatott rá Arnhoffer András.

A február óta üzemelő új tisztítóból a vizet már ráengedi a Zalavíz a vezetékhálózatra, de egyelőre még a régi szűrőkön keresztül.

- Lesz most pár hónap, amikor minimum olyan minőséget bocsátunk a hálózatra, mint eddig, de még az ultraszűrő nélkül. Nagy szakmai kihívás előtt állunk, mert megváltozik az ivóvíz összetétele, ugyanakkor a kémiai-biológiai hálózat egyensúlyát fenn kell tartani a hálózatban. Az elmúlt időszakban 230 kilométernyi hálózatot tisztítottak meg a kollégáim ennek érdekében. A vezetékekben lévő biológiai hártyát és vasüledéket letisztítottuk, hogy a megváltozott minőségű víz hálózatra engedésekor gyorsabban kialakuljon az új biológiai egyensúly, és azt is megakadályozzuk, hogy vaslerakódás váljon le a csövekről, s jelenjen meg az ivóvízben. Felkészültünk tehát, de 6-8 hónaptól 2 évig terjed ez a folyamat, és ebben az időszakban előfordulhatnak a vízzel esztétikai problémák, barna elszíneződés vagy opálosodás, ami az egészségre nem ártalmas. Szerencsés esetben a laborunkban előbb észrevesszük, ha gond van, mint a fogyasztó, és időben be tudunk avatkozni, de ha mégis elszíneződést tapasztalnak a fogyasztók, kérem, hogy jelezzék, s megtesszük az intézkedéseket, ha kell, újbóli hálózattisztítást végzünk – mondta Arnhoffer András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában