Frissen Zalából

2021.06.16. 07:00

Informatikus versenyen lett dobogós a Batthyány Lajos Gimnázium két fiatal tehetsége

A Nemes Tihamér országos informatikai versenyen dobogós helyezéseket szerzett a Batthyány Lajos Gimnázium két fiatal tehetsége, Németh Márton Tamás és Bagladi Milán.

Benedek Bálint

Bagladi Milán, Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton Tamás. A kanizsaiak kiemelkedtek a mezőnyből Fotó: Benedek

Felkészítő tanáruk, Erdősné dr. Németh Ágnes elmondta: az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) előszobájának tekinthető via­dalt a Neumann Társaság szervezi a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával. A kanizsai fiatalok programozói, illetve alkalmazói kategóriában indultak, és pontos versenyzéssel jutottak el az országos döntőig. A programozók között háromezer fiatal nevezett az online térben zajló szellemi küzdelemre, innen előbb ötvenen jutottak a megyei fordulóra, majd újabb ötven fő az országosra.

Bagladi Milán, Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton Tamás.
A kanizsaiak kiemelkedtek a mezőnyből Fotó: Benedek

– Németh Márton Tamás a versenyprogramozásban határozott hozzáállásával és szakmai tudásával a kitűnő első helyet szerezte meg – folytatta a felkészítő. – Bagladi Milánnak szintén nehéz dolga volt, hiszen az alkalmazói kategóriá­ban közel 6500 indulóból kellett kiemelkedőt nyújtania. A lenti származású fiatalnak az alkalmazói szoftvereket kellett ügyesen, kreatívan és profi módon használnia. Kiválóan koncentrálva végül a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel.

Németh Márton Tamás korábban is indult már ezen a viadalon: két éve második lett, tavaly pedig az első helyen végzett – ezúttal tehát sikerült megvédenie címét. Elmondta: az újrázás semmivel nem volt könnyebb, mint az első esetben, ezzel együtt kifejezetten élvezte a kihívásokat. Hat óra alatt kellett megbirkóznia öt feladattal, a megoldásokat pedig még a verseny alatt beküldeni egy, a világhálón elérhető értékelőrendszerbe. Ez másodpercek alatt küldte a visszajelzést az eredményekről.

Bagladi Milán is elégedett volt a helyezésével. Mint fogalmazott: manapság mindenki használ számítógépet, különféle programokat. A verseny annyival több a mindennapi alkalmazásnál, hogy szükség van kreativitásra, és az olyan széles körben elterjedt programok, mint például az Excel mélyebb ismeretére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában