Frissen Zalából

2021.06.14. 06:50

Gyorsforgalmi úttal bővült a zalaegerszegi tesztpálya

Átadták a megyeszékhely első autópálya- szakaszát. Ez nem a forgalmat, hanem a tesztelő járműveket szolgálja.

Arany Gábor

Vigh László és Palkovics László veterán kabriókkal próbálta ki a járműipari tesztpályán az új szakaszt

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezzel a járműipari tesztpálya készültsége meghaladta a 90 százalékot. Erről is szólt a helyszínen tartott tájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Vigh László és Palkovics László veterán kabriókkal próbálta ki a járműipari tesztpályán az új szakaszt
Fotó: Pezzetta Umberto

Az 1500 méter hosszú pályaszakaszon végig 2×2 forgalmi sáv és leállósáv épült. A különféle, minél változatosabb autópályás körülmények érdekében a burkolat a nagyrészt aszfaltozott mellett betonborítást is tartalmaz. Szintén a sokféleséget szolgálja, hogy az elválasztóelemek különbözőek, az egy- és kétsoros acél szalagkorlát mellett beton elválasztóelemek is megtalálhatók. Az önvezető funkciók szempontjából különösen kritikus le- és felhajtó manőverek miatt az autópálya-szakaszra két-két ilyen csomópontot is beépítettek. A gyorsforgalmi út felett átívelő híd a járművekbe épített szenzorok és kamerák működését teszi próbára.

Dr. Kovács József, a gyulai térség országgyűlési képviselője, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Palkovics László, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Vigh László
Fotó: Pezzetta Umberto

A gyorsforgalmi szakasz mellett jó ütemben halad a pálya építése. A ZalaZone egyedülálló eleme városi környezetével a smart city zóna, amely a homlokzatokkal együtt megkapja a végső formáját, kiváló lehetőséget biztosítva ezzel az önvezető járművek fejlesztésére.

Az idén épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőt tartalmazó modul, a kezelhetőségi pálya pedig egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával egészül ki, amely teljes hosszában vizezhető lesz. Mindezekkel a tesztpálya építése az eredeti terveknek megfelelően az év végéig befejeződik, emelte ki Vigh László. Hozzátette, ez nem jelent végleges állapotot, mert az igényeket folyamatosan követik, ezért a tesztpálya majd újabb és újabb funkciókkal bővül.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a az újabb szakaszról azt mondta, ez Zalaegerszeg első autópályája, bár a leendő M76-os sztráda is a ZalaZone közelében halad majd el. Elmondta, hogy a 45 milliárd forintból 269 hektáron épülő járműipari tesztpálya bővítéseként már tervezik az ipari parkban épülő harcjárműgyárat is kiszolgáló terepes pályát. Ez 20 milliárd forintból további 200 hektáros bővítést jelent, és lánctalpas, gumikerekes járművek próbáját is lehetővé teszi.

Pénteken a járműipari teszt­pályán békéscsabai, gyulai és székesfehérvári szakembereket, önkormányzati vezetőket, képviselőket fogadtak szakmai napon. Ezen előadások hangzottak el hazai dróntechnológiai fejlesztésekről, a védelmi ipar stratégiájáról, valamint a repülőterek fejlesztési lehetőségeiről, majd bemutatták a vendégeknek a ZalaZone-t.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/utemterv-szerint-halad-az-epitkezes-90-szazalekban-kesz-a-zalazone-tesztpalya-5248678/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában