Frissen Zalából

2021.06.11. 14:00

Fórum Zalaegerszegen: egyre fiatalabb korban próbálják ki a kábítószert

A kábító­szer-problémák hatékonyan nem kezelhetők más kapcsolódó szakpolitikai stratégiák és programok nélkül.

Arany Gábor

Gecse Péter mond köszöntőt a fórum zalaegerszegi ülésén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Így például az alkohol-, gyógyszer- és egyes viselkedési függőségeket érintő, illetve a mentálhigiénés, valamint a bűnmegelőzési stratégia és program nélkül. Csak mindezek együttes, összehangolt megvalósításától várható eredmény a kábítószer-probléma kezelésben.

Ezek a nemzeti drogellenes stratégia megállapításai, amelyek elhangzottak csütörtökön a megyeszékhelyi kábítószerügyi egyeztető fórum (KEF) szakmai napján is. A jelenleg 14 intézményt, szakmai szervezetet összefogó fórum 2001-ben kezdte meg működését, és tegnap egyebek mellett a város 2018-ban elfogadott, idén lejáró drogellenes stratégiájának aktualizálása is szóba került.

Az eltelt két évtizedben szakmai, közösségi, társadalmi összefogás jellemezte a KEF munkáját. Ezt Gecse Péter alpolgármester fogalmazta meg köszöntőjében. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a világméretű problémát jelentő drog ellen a kisközösségek és a családok szintjén is fel kell lépni. Ehhez megfelelő információkkal kell ellátni a szülőket, nagyszülőket is, amellett, hogy zajlik a prevenciós munka a fiatalok körében.

Gecse Péter mond köszöntőt a fórum zalaegerszegi ülésén
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Szavait alátámasztják, hogy a vizsgálatok adatai szerint a fiatalok veszélyeztetettsége nő. A gyermekek mind többen és egyre fiatalabb korban próbálják ki, kezdik használni a drogokat, gyakran a felnőttség szimbólumát látva ebben.

Nem ritka, hogy már a 9–10 éves gyerekeknek vannak ismeretei a kábítószerekről. Ebbéli tapasztalatát Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ drogmegelőzési programok osztályának vezetője osztotta meg a fórum résztvevőivel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kábítószerfüggés kapcsán szólni kell a szenvedélybetegségekről, ez esetben viszont már nemcsak az illegális anyagokra kell figyelni. A probléma tehát összetett, és csak széles körű társadalmi összefogással lehet kezelni.

Ebben a közösségeknek jut kiemelkedő szerep. Tekintettel arra is, hogy a kimutatások szerint hazánkban 800 ezer alkoholista él, és 20 ezerre tehető a kábítószer-függők száma.

Az aktuális helyzetről érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője szólt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy terjednek az úgynevezett dizájner drogok. Ezek kínálata folyamatosan változik és bővül, emiatt egy részük még nem is került tiltólistára. Ráadásul egyre fiatalabbak a kipróbálói, már általános iskolások is vannak közöttük. Ebben az is közrejátszik, hogy az interneten könnyen beszerezhetők ezek a veszélyes anyagok, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában