Frissen Zalából

2021.06.10. 17:20

Felkerült az aranykereszt a Hévízen épülő orosz ortodox templomra

Elhelyezték a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjáról elnevezett, épülő orosz ortodox templom kupoláján a megszentelt, arany borítású keresztet, amelyet gépi segítség nélkül, kézi erővel húztak fel a 12 méter magas épület tetejére. A kereszt formáját, méretét Márk metropolita, a Magyar Egyházmegye püspöke hagyta jóvá, s csütörtökön hívek jelenlétében, körmenetet követően erősítették végleges helyére.

Péter B. Árpád

Krisztus jelképét a hagymakupolára erősítették

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A templom 400 millió forintos kormányzati támogatásból épül a hévízi orosz ortodox egyházközség által vásárolt Ady utcai területen. A liturgiát vezető Kim Nyikolaj parókus azt mondta: hálát ad Istennek, hogy Magyarországon élhet: egy olyan országban, ahol a keresztény templomokat nem lerombolják, hanem építik.

Kim Nyikolaj parókus szentelte meg a keresztet
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap
A keresztet a körmenetet követően helyezték végleges helyére
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A liturgia után a parókus arról beszélt, amikor a kereszt felkerül egy templomra, megváltozik az épület jelentősége: mindenki láthatja, hogy ez Isten háza.

– Ám legalább ilyen fontos az a változás, ami a lelkekben történik – folytatta. – A kereszt egyetemes jelkép, Krisztust szimbolizálja, aki győzedelmeskedett értünk a halál felett, és ma is vezet minket. Ma Krisztusnak ajánlottuk ezt a templomot, ő pedig válaszként megvallja majd az építőket, a híveket, azokat, akik ma itt imádkoztak a Mennyei Atya előtt. Isten pedig megáldja ezeket a falakat.

Kim Nyikolaj Márk metropolita személyes ajándékát adta át az ünnep emlékéül Papp Gábor hévízi polgármesternek: a magyar nyelvű könyv Ugrin Szent György, az első magyar származású orosz szent életéről szól.

Gépi segítség nélkül, kézi erővel húzták fel a keresztet a 12 méteres épület tetejére
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap
Krisztus jelképét a hagymakupolára erősítették
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A városvezető beszédében hangsúlyozta, Hévíz mindig is befogadó településnek számított, és sajátos adottságaiból fakadóan mindenkor nemzetek, vallások találkozóhelye is volt. Leszögezte: minden keresztény vallási közösség békésen él egymás mellett a városban, erre a szemléletre tanította Szent István király fiát, Imre herceget az Intelmekben is, tehát ez közel áll a magyar lelkülethez, szellemiséghez.

Papp Gábor azt mondta, római katolikusok, evangélikusok, reformátusok, adventisták, ortodoxok tartanak szentmiséket, istentiszteleteket, liturgiákat a városban, s hamarosan utóbbiak otthonra találnak ebben a templomban. A polgármester reményét fejezte ki, hogy sok orosz ajkú vendég talál majd itt lelki feltöltődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában