Frissen Zalából

2021.06.20. 07:00

Dr. Palkovics László a tesztpályán együtt dolgozik a Kvártélyházzal

Dr. Palkovics László zalaiként a Kvártélyház jó barátja és támogatója, innovációs és technológiai miniszterként pedig szinte napi kapcsolatban van a kft.-vel, amellyel a tesztpályán számos közös projektben dolgozik együtt.

Varga Lívia

Dr. Palkovics László a Rheinmetall-beruházás alapkőletételén, tavaly decemberben. FOTÓ: KATONA TIBOR

Fotó: © Katona Tibor

Röviddel este tíz előtt hívhatom telefonon, most van ideje, hogy kvártélyházi benyomásairól kérdezzem. Szabadkozom. „Még tart a munkaidőm”, jegyzi meg mosolyogva. Nem csoda, hogy színházba csak ritkán jut el...

– Bár a fővárosban él, tudjuk, hogy nem szakadt el Zalától, Zalaegerszegtől. Miniszterként szívén viseli és figyelemmel kíséri a zalai történéseket, segíti a megyét, a megyeszékhelyet, s gyakran hazalátogat. Van arra lehetősége, hogy a Kvártélyház tevékenységét is nyomon kövesse?

– Majdnem minden héten járok otthon, édesanyám ma is Pölöskén él, Zalaegerszeg oktatási, kutatási, iparosítási kérdéseivel pedig majdhogynem napi szinten foglalkozom. Ez azonban munka. Kikapcsolódásra viszonylag kevés időm van, az elmúlt év pedig a vírushelyzet miatt még a szokásosnál is zűrösebb volt. Így, bár igen, figyelemmel követem a Kvártélyház tevékenységét, nem volt módon részt venni annyi rendezvényükön, mint szerettem volna. Remélhetőleg, miután a helyzet normalizálódik, erre is lesz alkalom. Jelenleg inkább a járműipari tesztpálya révén vagyok kapcsolatban a Kvártélyházzal, ahol a cég a kreatív megoldásaival, továbbá a programszervezésben segít. Számos közös projektet bonyolítottunk, professzionális módon szervezték meg egyebek mellett a Rheinmetall-beruházás alapkőletételét. S ők tervezték meg a fogadóépület dekorációját is, a képes autótörténeti áttekintés mellé már a harcjárművek is kikerültek. Most a fenti fogadótér berendezésére várjuk tőlük a javaslatokat.

– Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere ugyanebben a kiadványban felidéz egy évekkel ezelőtti gimnáziumi osztálytalálkozót, amelyen megnézték a Kvártélyház Nyár egyik előadását. Önök osztálytársak voltak. Ott volt azon az előadáson?

– Elindultam rá, de államtitkári teendőim miatt végül nem értem oda, így csak a feleségem vett részt azon az előadáson, más alkalommal azonban én is ültem már a zalaegerszegi szabadtéri színház nézőterén. Idén szeretnék erre ismét sort keríteni, és ha tudok segíteni a Kvártélyháznak bármilyen formában, akár a működés támogatásában, akár a kapcsolatépítésben, szívesen megteszem. Úgy gondolom, a megyeszékhely szabadtéri teátruma amellett, hogy színvonalasan szórakoztat, nagyon fontos szerepet játszik a közösség életében.

– Ön milyenfajta színházat kedvel?

– Ahogy az ember öregszik, úgy változik ez is. Fiatalabb koromban alapvetően a zenés előadásokat, musicaleket kedveltem, ma már mindenevő vagyok. A Zrínyi-gimnáziumban osztályfőnökünk, Vajda Marika néni, aki magyartanár volt, nagyon erősen belénk verte az irodalom szeretetét, miközben segítette megértését, s ez kisugárzik az életem minden területére, így tetten érhető a színház szeretetében is.

– Van kedvenc darabja?

– Ha már a zenés előadásokat említettem, talán a Chicago című musical, amit Németországban és New Yorkban is láttam. Legutoljára pedig itthon, még a pandémia előtt az István a király új feldolgozását néztük meg. Nagyon tetszett. S nagy siker volt a Szörényi Levente és felesége kezdeményezésére elindított István a király iskolába megy című, általános iskolásoknak kiírt verseny is, melynek keretében fiatalok adták elő a rockopera egy-egy jelenetét. A programot az innovációs tárca is támogatta.

– Ha már támogatás: innovációs és technológiai miniszterként mennyire tartja prioritásnak a színházfejlesztést?

– Az elmúlt időszakban e téren nagyot léptünk előre Magyarországon, többek között hamarosan megújul a zalaegerszegi Hevesi-színház is. S ahhoz, hogy egy előadás igazán élvezetes legyen, a kiváló színészi játék mellett fontos lehet az innováció és a modern technológia is. A pandémia miatt azonban nehéz helyzetbe kerültek ezek az intézmények. Éppen ezért azt javaslom a zalaegerszegi cégeknek és a közösségnek, hogy támogassák a Kvártélyházat, mert nagyon jó kezdeményezés, nem szabad hagyni, hogy az elmúlt egy év maradandó nyomokat hagyjon rajta. Meg kell erősíteni a működését, támogatását, finanszírozását, én a saját szerény eszközeimmel mindent meg fogok tenni, hogy így legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában