Frissen Zalából

2021.06.02. 06:50

Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea: Tévhitek terjednek az emberek körében, ami hátráltatja a védekezést

A koronavírus ellen oltottak körében sajnálatos módon elterjedt az a nézet, hogy ők már nem kaphatják el a kórokozót.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea: Minél többen oltatják be magukat, annál inkább szűkülnek a vírus szaporodási lehetőségei Fotó: ZH

Fotó: Szakony Attila

Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea, a nagykanizsai Király Gyógyszertár vezetője ezt nap mint nap tapasztalja a munkája során, s úgy véli, ezt a tévhitet fontos eloszlatni.

– Baj, hogy az emberek egy része úgy tekint a védőoltásra, mintha az valamiféle pajzs lenne, ami aztán százszázalékosan megvédi a fertőzéstől – szögezte le rögtön beszélgetésünk elején a szakember. – Ennek az illúziónak a birtokában pedig amolyan „ereszd el a hajam!” módra minden óvintézkedést sutba dobnak. Nyilván valamelyest érthető ez a reakció, mert a lassan talán teljesen magunk mögött hagyott pandémiás időszak a maga korlátozásaival nagyon hosszú volt. Az én generációm nem találkozott még hasonlóval, ez a dolog sokaknak új „élményt” jelentett. Megviselte az embereket, s most, hogy ránk szakadt a szabadság, hajlamosak vagyunk megfeledkezni az elővigyázatosságról. Holott az átoltottság még nem éri el sehol a világon azt a mértéket, amivel már teljesen kizárható lenne ősszel-télen egy negyedik hullám. A tudományos folyóiratokban is arról értekeznek a tudósok, hogy nem dőlhetünk teljesen hátra. Nyilván, ahogy nő az átoltottság, úgy szelídül meg a vírus (és ezt eredményezi a folyamatos mutálódás is), de valószínűleg velünk marad, pont úgy, mint az influenzavírus. Ha valaki beoltatja magát ellene, annál sem azt jelenti, hogy nem kapja el a kórokozót. Azt azonban az esetek nagyon nagy százalékában megakadályozza, hogy az érintetteknél súlyos tüdőgyulladás alakuljon ki, s kórházba kerüljenek. Pontosan ugyanez a helyzet a koronavírus elleni vakcinával is. A beoltott személy immunrendszere már felkészülten várja a kórokozó támadását, amelynek így nem lesz ideje az adott szervezetben felerősödni és elszaporodni. Ez a vakcina lényege, és minél többen oltatják be magukat, annál inkább szűkülnek a vírus szaporodási lehetőségei. Így alakul ki a nyájimmunitás. Persze ahogy mondtam, így is lehetnek enyhe megbetegedések, ám az a betegszám már nem terheli le kritikus mértékben az egészségügyi ellátórendszert. De amíg eljutunk addig a pontig, fontos, hogy ahol kell, ott használjuk a szájmaszkot, s alkalmazzuk a távolságtartás szabályait.

Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea: Minél többen oltatják be magukat, annál inkább szűkülnek a vírus
szaporodási lehetőségei Fotó: ZH

A szakember hozzátette: a vakcinák kifejlesztői az oltottak körében nagyjából 10 százaléknyi csekély tünettel járó kórlefolyást tekintenek elfogadhatónak.

– Ez azonban azt is jelenti, hogy ugyan nagyon rövid ideig, de teljesen tünetmentesen is át lehet adni a fertőzést másnak, tehát az idősekre továbbra is oda kell figyelni gyengülő immunrendszerük miatt – fogalmazott a gyógyszertárvezető. – Azaz esetükben valószínűleg gyakrabban kell frissíteni az oltást, félévente-évente újra beadni a vakcinát.

Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea azt is aggasztónak tartja, hogy számosan úgy gondolják: ha már a védettségi igazolvány a kezükben van, nem fontos elmenniük a második oltásra. Ez szintén tévhit, igenis el kell menni, másként egy, a kelleténél alacsonyabb szintű védettség alakul ki, ami viszont már egyáltalán nem garancia semmire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában