Frissen Zalából

2021.06.03. 07:00

Csökkent a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. adóterhe

A korábbi évekhez képest jelentős mértékben, mintegy 134 millió forinttal csökkent a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. közművezetékek után fizetendő adója – jelentette be a minap Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki többedmagával kezdeményezte a törvény módosítását, és az előkészítő munkában is részt vett.

Pásztor András

Cziráki László vezérigazgató az épülő új ipari park területén. Több kilométernyi vezetéket fektetnek

Fotó: Szakony Attila

Mint azt Cseresnyés Péter felidézte: a 2010-es kormányváltást követően a csőd széléről kellett visszarángatni a magyar gazdaságot, óriási volt a GDP-hez viszonyított állam­adósság és a költségvetésben is hatalmas lyukak tátongtak.

– Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy ezt a helyzetet nem az emberek, hanem a bankok, multinacionális cégek és szolgáltatók megadóztatásával kezeli, ezen intézkedések egyike volt a közművezetékek adójáról szóló törvény – mondta a képviselő, majd hozzátette: ezen adónemek bevezetése az egységes teherviselés elvét követte, a lakosság ugyanis már évek óta szenvedte Gyurcsányék rossz gazdaságpolitikájának következményeit, elszabadultak a rezsiköltségek, emelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei, és a 13. havi nyugdíjat is megvonták. – Ahogy kezdett rendbe jönni a gazdaság, a közművezetékek adójáról szóló törvény finomításán is elkezdtünk dolgozni, az adóterhek ugyanis – a földrajzi adottságok miatt – egyenlőtlenül oszlottak meg a szolgáltatók között. Azokon a településeken, ahol elszórtan él a lakosság és hosszabb vezetékre kisebb lakosságszám jut, súlyosabb terhet jelentett a szolgáltatóknak az adó, mint ahogy Nagykanizsa és térségében a víziközmű-szolgáltatást ellátó Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. esetében is.

Cziráki László vezérigazgató az épülő új ipari park területén. Több kilométernyi vezetéket fektetnek
Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a hosszú előkészítő munkát követően az Ország­gyűlés elfogadta a törvény módosítását, melynek eredményeként az idei évtől közel 134 millió forinttal kevesebb adót kell befizetnie a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt-nek, ami 65 százalékos csökkenést jelent.

– Úgy gondolom: a korrekció hozzájárul az ágazat pénzügyi stabilitásához, a víziközmű-infrastruktúra fenntarthatóságához, igazságossá és egyenletesebbé tette az adózást ebben a szektorban – mondta Cseresnyés Péter.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár
Fotó: Kallus György

Hasonló véleményt fogalmazott meg Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója is, aki elmondta: a közműadó mértékének csökkentése kedvezően hat a társaság gazdasági helyzetére.

– A legjobbkor jött a törvényi módosítás, ugyanis még mindig a 2012-ben érvényes vízdíjakkal számolunk, illetve a lakossági fogyasztók esetében a 10 százalékos rezsicsökkentés is érvényben van – fogalmazott a vezérigazgató, aki jelezte: a pandémiás helyzetből fakadóan a számlabefizetési hajlandóság csökkent, a vízfogyasztási szokások megváltoztak, a kintlévőségek kezelése is egyre nagyobb nehézségeket okoz. – Mindezek ellenére a társaság stabilan működik, 2020 szeptembere óta hitelt sem kell igénybe venni a működéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában