Frissen Zalából

2021.06.15. 16:05

Arcfelismerő kamerákkal pásztázzák a balatoni sétányt!

Közösségi oldalán adta hírül Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, hogy arcfelismerőkamera-rendszer őrzi már a Petőfi sétányon a közbiztonságot. Ha bűncselekmény történik, be tudják azonosítani az elkövetőt.

sonline.hu

– Ha az operátorszemélyzet kiszúr egy zsebtolvajt, verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer megkeresi a tömegben és gyorsan kézre lehet keríteni a tettest – közölte Lengyel Róbert. A szoftver, amely erre képes, a kínai Dahua vállalat terméke. A cég feketelistára került az Egyesült Államokban a kisebbségek elnyomásában játszott szerepe miatt, s volt néhány súlyos adatbiztonsági botrányuk is.

A Somogyi Hírlap megkérdezte Lengyel Róbertet, hogy utánanézett-e a Dahua múltjának, s miért éppen ezt a céget választotta Siófok a 39 új mesterséges intelligenciával ellátott kamera kihelyezésére. A siófoki városházán elmondták: ajánlattételi eljárást követően választották ki a Video Data Kft.-t a rendszer kiépítésére, amely mind tartalmában, mind az árát tekintve a legkedvezőbb ajánlatot adta. Történetesen ez a cég a Dahua termékeinek magyarországi forgalmazója. A 39 új kamera képét már a siófoki rendőrök és a városőrség is látja, egy a rendőrségen kialakított operatív szobában, s 30 napig megőrzik a felvételeket.

Kamerák pásztázzák a Petőfi sétányt Fotó: Krausz Adrea

Elmondták azt is: a kamerarendszer zárt, egyéb adatbázissal nincs összekötve, a felvételeken szereplők személyazonossága nem megállapítható. A terv az, hogy 2022-re a megbízott biztonsági cégre, külön élőerős őrzésre már ne legyen szükség a sétány közterületein. Az arcfelismerő rendszer a siófoki rendőrség munkáját is megkönnyíti.

Nagy Tamás biztonságtechnikai szakértő szerint az arcfelismerők használata sok adatvédelmi kételyt vet fel.

Forrás: Sonline.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában