Frissen Zalából

2021.06.22. 18:57

Állattartó telepek fejlesztését célzó támogatói okiratokat kaptak a zalai gazdák

A Vidékfejlesztési Program keretein belül az állattartó telepek fejlesztését célzó támogatói okiratokat adott át tegnap Nagy István agrárminiszter zalai gazdáknak.

Korosa Titanilla

A tárcavezető az okiratok átadása előtt szakmai kérdésekről egyeztetett a megjelentekkel, majd a magyar mezőgazdaság helyzetéről és a pályázati lehetőségekről is szólt.

Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatokról elmondta, hogy a célzott támogatásoknak köszönhetően növekszik a beruházási kedv. Ezt mutatja, hogy a beérkezett igényeket figyelembe véve a nagy érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték a kiírás keretösszegét.

Országosan eddig 540 esetben mintegy 230 milliárd forint összegben született támogatói döntés. Ebből Zalában 23 pályázat részesült pozitív elbírálásban 9,35 milliárd forint összegben.

Fotó: Korosa Titanilla

A tárcavezető hozzátette, hogy az elmúlt hetekben újabb támogatási konstrukciókat dolgoztak ki.

Nagy István arról is beszélt, hogy az elmúlt esztendőben a koronavírus mellett a mezőgazdaság megküzdött az afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírussal, illetve a pánik is megjelent a gazdák életében.

De mind a négy vírus esetében hősies küzdelmet folytattak és győzelmet arattak. Ebben az időszakban – fogalmazott a miniszter – a magyar agrárium stratégiai ágazattá vált, ami a kormányt is komoly intézkedésekre sarkallta.

Jövőbe mutató döntés született azzal, hogy a vidékfejlesztési forrásokat, különösen az agrárpolitika kettes pillérének forrásait, annak nemzeti társfinanszírozás mértékét 17,5-ről 80 százalékra, 4265 milliárd forintra emelték, ami háromszor több, mint a megelőző 7 éves ciklus forrása volt.

A rendezvényen részt vett és köszöntötte a megjelenteket Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Horváth László polgármester és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a MAGOSZ zalai elnöke, valamint jelen volt dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában