Frissen Zalából

2021.05.31. 14:00

Zalaszentjakabon helyrehozták a tavalyi villámárvíz okozta károkat

A művelődési ház több éve tartó teljes rekonstrukciója a végéhez közeledik, a tavaly nyári villámárvíz okozta károkat helyreállították, a temetőt pedig saját forrásból szépítették. A település egyre szebb arcát mutatja, de álmaik még maradtak.

Benedek Bálint

Molnár József a kimélyített vízelvezető árkokat mutatja, melyek partjára töltést építenek Fotó: Szakony

Molnár József polgármester igyekszik a vidék fejlődését támogató projekteken keresztül forrást találni a tervezett és szükséges beruházásokra. A térség országgyűlési képviselőjének, Cseresnyés Péternek is sokat köszönhetnek, hiszen a hatvan évvel ezelőtt épült kultúrház jórészt a kormánytól településfejlesztésre kapott összegből újult meg. Legutóbb némi önerő felhasználásával, közel 5,3 millió forint ráfordítással az épület konyháját, irodáját, illetve a vizesblokkjait modernizálták. A polgármester elmondta: az intézmény erős, jól megépített falain kívül mindent kicseréltek, így ha újra lesznek rendezvények, akkor megfelelő körülmények között várhatják a közönséget.

- A temető rendbetétele sem tűrt további halasztást, a tavaszi munkák sorában kapott helyet – folytatta a településvezető. – A kerítés egy részét már benőtte a gaz, a fák és a cserjék megrongálták, ezért saját forrásból cserélni kellett. Az egymillió forintos költségkeretből egy mészkővel borított járda kialakítását is megoldottuk, valamint megtörtént a sírkert előtti árkok tisztítása. Egyelőre ez amolyan tűzoltásra volt elegendő, ezúttal is kis lépésekkel haladunk a céljaink felé, a nagy ívű rekonstrukcióhoz pályázati támogatásra lenne szükség. Keressük ezeket a lehetőségeket.

Molnár József a kimélyített vízelvezető árkokat mutatja, melyek partjára töltést építenek Fotó: Szakony

A tavaly nyár közepén a dél-zalai térségre lecsapott villámárvíz nyomait még ma is viseli a település. A vis maior pályázaton hétmillió forintot nyertek a vízelvezető árkok rendbetételére, amelyek teljesen eltömődtek iszappal. A munkák még tartanak, az alaposan kimélyített árkok mellé töltést is építenek, így a környező kertek tulajdonosait is megvédik az extrém menynyiségű csapadék pusztításától.

- A vasúti átjárónál lévő híd szintén megsérült a tavaly nyári esőzésnél, ám a közút szakemberei megerősítették a tartószerkezetét, már csak az útpálya aszfaltozása van hátra – mondta Molnár József. – Lelkiismeretes munkát végeznek, az úttesten a nagy átmenő forgalom miatt keletkezett apró repedéseket, kátyúkat eltüntetik. A megnövekedett gépjárműforgalom okán indokolt lenne egy új járdaszakasz megépítése 750 méter hosszan. A tervek megvannak, ám ennek költsége 60 millió forint lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában