Frissen Zalából

2021.05.19. 10:00

Újra felállíthatnák az egykori Hősök Kútját Zalaszentgróton

A Hősök kútja visszaállítását javasolja Vikár Tibor tanár, helytörténész az alábbi, lapunknak elküldött írásában. Mint írta: 1937. május 30-án adták át Zalaszentgróton a Hősök Kútját. A hősi emlékmű mellett létesített artézi kút egészséges vizet biztosít azóta a város lakóinak. 1992-ben az emlékművet felújítás helyett lebontották, és helyére sok vitát kiváltott „Történelmi Emlékmű” került, melyet az időjárás 30 év után annyira megrongált, hogy el kellett bontani. Így újra lehetőség nyílhat a „régi” hősi emlékmű részbeni visszaállítására.

ZH

A Hősök Kútja egy 1940-es képeslapon

Az 1914-1918 között zajló Nagy Háború hatalmas véráldozatokat követelt a nemzettől. Apák, fiúk ezrei idegen földben leltek végső nyugalomra. Az otthoniaknak nemigen volt lehetőségük, hogy megadják a végtisztességet elhunyt szeretteiknek, ezért már a borzalmak idején, 1917-ben a magyar kormány a hősök emlékezetét megörökítő törvényt fogadott el. A harcok befejezése után az országban sorra felállították a hősi emlékműveket, hogy a hozzátartozók méltóképpen tudjanak emlékezni elhunyt szeretteikre.

Zalaszentgrót község már az 1920-évek elején a népiskola épületének oldalán, emléktáblán örökítette meg hőseinek nevét. Anyagiak hiányában ekkor még nem tudtak hősi emlékművet emelni. Az 1930-as évek elejére Zalaszentgrót gazdaságilag megerősödött, a környék fontos központi települése lett. A község vezetői kezdeményezték egy hősi emlékmű felállítását. Bizottságot hoztak létre, és elkezdték a pénzadományok gyűjtését a nemes cél érdekében.

A Hősök Kútja egy 1940-es képeslapon

Az álomból lassan valóság lett, nagyon hamar összegyűlt a megfelelő összeg. A tervezéssel Pataky Andor, Türjén élő szobrászművészt bízták meg, aki már több hasonló emlékművet tervezett Zala megyében. A hősi emlékmű megvalósításánál figyelembe vették a község egészségügyi fejlesztését is. Kozma Miklós volt belügyminiszter kezdeményezését is magukévá tették, hogy a hősök emlékét jó vizű (artézi) kúttal is szándékoztak megörökíteni.

1937 elején elkezdődtek az építkezések a Tisza István téren. 1937. május 30-án (Hősök napján) népes közönség jelenlétében felavatták a Hősök Kútját és a Zöldkeresztes egészségházat. Így a község közadakozásból méltó emléket állított a háború forgatagában elhunyt 44 fiának.

Nemsokára újabb, még az elsőnél is súlyosabb borzalom következett, újabb áldozatokat követelve. Köztük voltak olyanok, akikről nem lehetett nyilvánosan megemlékezni, megbélyegezték emléküket.

A változások szele 1990-ben következett be, újra lehetett emlékezni. Erre az időszakra már a Hősök Kútja is felújításra szorult. Megszületett a döntés: új emlékmű készül. 1992-ben lebontották a Hősök Kútját, helyette egy „Történelmi Emlékművet” állítottak a magyar história sordöntő eseményei tiszteletére. Nevek helyett idézetek kaptak helyet az emlékművön. A Kút, mely egészséges vizet ad a településnek, kapott egy „kifolyót”. A szél és a víz döntött a „Történelmi Emlékmű” sorsáról.

Itt a lehetőség, hogy az elődöket tisztelve, a korabeli tervek felhasználásával visszaállíttassék a Hősök Kútja, és idézetek helyett a háborúk borzalmainak zalaszentgróti származású áldozatainak neveit olvashassa az emlékező. Ez Zalaszentgrót történelmi adóssága – írta Vikár Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában