Frissen Zalából

2021.05.24. 10:44

Újabb kapitális halat fogtak ki a nagykanizsai Csónakázó-tóból

Országos viszonylatban is brutális méretű pontyot fogott ki a Csónakázó-tóból Éder László.

Horváth-Balogh Attila

Éder László egy baráti társasággal érkezett pénteken reggel a tóhoz, s a kapitális fogás vasárnapról hétfőre virradó éjszaka akadt a horgára. A mérlegelés után kiderült, hogy a pikkelyes 19,6 kilogrammos – természetesen, a szabályoknak megfelelően visszaengedték a tó vizébe, hadd szaporodjon és terjessze kiváló génjeit.

Éder László a 19,6 kg-os ponttyal

- Pénteken hajnali 5-kor érkeztem, sátrat vertem a tó partján, kiraktam a botjaimat, két bottal horgásztam, s a szerelékeimet két különböző távolságra helyeztem el, amiket előzőleg kimértem – magyarázta Éder László, aki immár 25 éve pecázik. Azt is megtudtuk tőle: feeder botokat használ és barátaival együtt tudatosan a nagy halakra fókuszál, a bojlis horgászat elkötelezett híve. – Elvégeztem a beetetést – nem nagy mennyiséggel, mert annak nem vagyok a híve, inkább azt vallom, hogy az ember kevesebbet etessen, ne lakassa jól a halat, hiszen ki akarja fogni. Annyit kell neki adni, hogy megkóstolhassa és utána visszajárjon az etetésre. Kétféle, csípős borsos és csípős fahéjas, 24-es bojlival érkeztem, a pontyok szeretik a csípős ízvilágot, mert boldogsághormont szabadít fel a szervezetükben. Biztos voltam benne, hogy ezzel a módszerrel három nap alatt jönnek majd jó halak, az alapcél a 10 kilogramm feletti pontyok kifogása volt. Abban csak reménykedni mertem, hogy egy 15 kilogramm felettit is sikerül fognom – s az álmom valóra vált.

A férfi azt is elmondta: naponta egyszer etetett csak, alkalmanként 20-30 szem bojlit és bejött a számítása, sok halat fogott, melyek súlya átlépte a 10 kilogrammot.

Éder László baráti társasággal érkezett a Csótóhoz, balról jobbra: Paulin Zoltán, Éder László, Szántó Attila, Baumann Péter, valamint Szépligeti Ferenc, a nagykanizsai Zrínyi Horgászegyesület elnöke, a MOHOSZ helyi megbízottja, aki a Balatonról azért jött haza hétfő kora reggel, hogy megnézze a gyönyörű pikkelyest Fotók: Szakony Attila

- Hat pontyot szákolhattam, melyek 10 kilogramm felettiek voltak, ebből kettő elkerülte a 12 kilót is – árulta el. – És vasárnapról hétfőre virradó hajnalban, 2 óra 5 perckor érkezett ez a 19,6 kilogrammos példány. Először csak csippant egyet a kapásjelző, kibújtam a sátorból, vártam egy percet, de nem történt semmi, ezért visszamentem. Aztán megint jelzett, 3-szor, 4-szer csipogott, akkor már nem gondolkoztam, mellescsizma fel és be a vízbe. Húsz percig kellett fárasztanom, igazán a part közelében vadult meg, ott küzdeni kellett vele. Miután az egyik társammal kiemeltük, azonnal elvégeztem a szájfertőtlenítést (a horog okozta sérülést muszáj kezelni, hiszen a visszaengedés után, a későbbiekben elfertőződhet a seb) és pontybölcsőbe helyeztük a halacskát. Már akkor éreztem, hogy nagyon nehéz és ebből tudtam, kapitális példányt sikerült horogra akasztanom. Ezt aztán a mérlegelés igazolta is.

 

Éder László arról is beszélt: varázslatos volt az egész, a tó felszínén köd gomolygott, az éjszakai hőmérséklet 6-7 Celsius fok körül alakult, inkább októberre, semmint májusra jellemző időjárás uralkodott. Végül elárulta: az elmúlt 3 nap alatt nem sokat aludt, talán 6 órát, de megérte.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyolc-kilogrammos-tukorpontyot-fogtak-ki-a-nagykanizsai-csonakazo-tobol-5236855/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=zaol&fbclid=IwAR2ZNqMlYIKl8vKnvO51deUExXGbsv3j1n6aSTkAo7KAxDqyUFHIFzVIAgM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában