Frissen Zalából

2021.05.17. 11:30

Pert buktak a kanizsai képviselők

Az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) négy képviselője, dr. Károlyi Attila, Horváth Jácint, Bodó László és Gondi Zoltán beperelte Dobri Lajost, a Kanizsai Császár Huszárok vezetőjét, mert tavaly október 23-án az ÉVE-frakció főhajtását úgy kommentálta, hogy „a gyilkosok koszorúzzák az áldozatokat”. A fentiekért fejenként egymillió forintos kártérítést követeltek a képviselők.

Pásztor András

Dobri Lajos és lánya, Dobri Noémi az emlékműnél

Fotó: Gergely Szilárd

A per részleteiről a minap sajtótájékoztató keretében számolt be Dobri Lajos, aki elmondta: miután több kanizsai ügyvéd sem merte elvállalni védelmét, a TASZ-hoz fordult, ahol biztosították számára a jogi képviseletet.

Dobri Lajos és lánya, Dobri Noémi az emlékműnél
Fotó: Gergely Szilárd

– A Zalaegerszegi Törvényszék nekem adott igazat, megállapítva azt, hogy nem tényállítást tettem, hanem a véleményemet fogalmaztam meg – mondta Dobri Lajos. – Nem azt állítottam ugyanis, hogy a képviselők maguk lennének gyilkosok, hanem azt, hogy politikai hovatartozásuk miatt a koszorúzásuk azt jelképezi, mintha a gyilkosok koszorúznák az áldozatokat. Ez a véleménynyilvánítás nem is a magánéletüket érintette, hanem a közéleti szerepvállalásukat, hiszen a koszorúzáson is képviselői minőségükben vettek részt.

Dobri Lajos hangsúlyozta: a bíróság az ítélet indoklásában rámutatott, hogy a közügyekben aktívan részt vállaló személyek szabad bírálata, a tevékenységük kritikája alapvető joga a társadalom tagjainak.

A bíróság mindezek mellett azt is jelezte, hogy a képviselők nem jelölték meg, mi alapján várnak milliós sérelemdíjat Dobritól.

A bíróság a képviselőket fejenként 30 ezer forintos perköltség és fejenként 60 ezer forintos kereseti illeték megfizetésére kötelezte. Az ítélet április 30-án jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában