Frissen Zalából

2021.05.22. 15:30

Neopaint Works: Gyerekek álmát váltották valóra Zalaegerszegen

Gyermeknapon adják át a Neopaint Works muralfestő csapata által megfestett vizslaparki pengefalat. A budapesti alkotócsoport néhány nap alatt varázsolta újjá az egykori szürke betontömböt, amit többször önjelölt „graffitisek” jelöltek meg firkáikkal.

Mozsár Eszter

A helyszínen keverték ki a színeket, a muralfestőknek élmény volt gyerekrajzok alapján dolgozni

A látványt két zalaegerszegi diák tervezte az önkormányzat és a Zalaegerszegi Televízió felhívására.

Az időjárás szerencsére kedvezett a szabadtéri alkotáshoz, s a fitneszpark látogatói közül is akadt önkéntes segítő. Az arra járók kíváncsian álltak meg és nézték, hogyan születik a falfestmény. A csapat már megszokta az érdeklődést, hiába, egy vidéki városban jobban szembetűnik a lokálpatrióta érzés. Umberto fotós kolléga ötletétől vezérelve odacsábítottuk a két nyertes fiatalt, így a művészek megismerhették személyesen a tervezőket. Csalló Nárciszt édesanyja és az Ady-iskola igazgatója kísérte, láthatóan nagyon büszkék rá mind a ketten.

Együtt a tervezők és a kivitelezők. Balról jobbra: Váczy Enikő, Csalló Nárcisz, Mészáros Réka, Fuchs Erich és Mészáros Patrik

- Az 5. b osztályba járok, óvodáskorom óta rajzolok, ezért jelentkeztem a művészeti képzésre – mondta a kislány. – Az árnyékolás, a szénrajz a kedvencem. A pályázatra készített rajzomon a sport és az állatok szeretete jól látszik. A közelben lakunk, sokszor járunk erre. Hihetetlenül jó érzés, hogy most nagyban láthatom a festményt, nem hittem volna, hogy én leszek az egyik nyertes, először vettem részt ilyen megmérettetésen. Időközben a Mindszenty-iskolás Mészáros Réka is megérkezett. A 10. b osztályos tanuló az animék világából (rajzfilm elnevezése japánul) merített ihletet. Dinamikus ceruza- és filcrajzán sportos fiatalokat örökített meg, a háttérben felhőkarcolók árnya.

- Nyelvi osztályba járok, de kisgyerekkorom óta rajzolok. Egyszer talán a szüleim nyomdokaiba lépek. Édesapám díszlettervező, édesanyám rajztanár. Osztályfőnököm hívta fel a figyelmemet a pályázatra, azonnal megszületett a fejemben a kép vázlata. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy ekkora megtiszteltetés ér, nagyon örülök. Mondhatni, a véremben van a művészet, mindenképpen ilyen irányban szeretnék továbbtanulni.

Réka izgul, milyen lesz nagyban a végeredmény

A budapesti kivitelező weboldalán több száz referenciamunka van. Az alkotócsoport 15 év alatt országszerte közel ötven saját tervezésű dekorációt készített tűzfalakra. Ezek a nagyobb méretű munkák, a kisebbekkel együtt 20 ezer négyzetmétert pingáltak már ki hazánkban és Európában egyaránt. Látványnak sem utolsók, ahogy a szürke városképet színesítik, feldobják.

A művészeti vezető, Mészáros Patrik graffitiművészként kezdte, három éve erősíti a Neopaint csapatát. Őt még elődje ajánlotta be egy próbamunkára. A murális festést lehet akadémián is tanulni, ám a fiatalok az évek alatt bebizonyították, hogy elég a kézügyesség, a művészi véna és az elhivatottság. Nem a diploma számít, hanem a végeredmény. – Van némi különbség a két dolog között, mivel művészi graffitit szóróspray-vel készítünk, természetesen legálisan. A kültéri dekorációknál viszont ecsettel dolgozunk. Jómagam már a graffitiket is inkább vegyes technikával hozom létre. A falfestésnél homogén minta, felület esetén kikeverjük a festéket, kisebb falaknál, ahogy most is, a helyszínen keverünk színt. Van, amikor kész terveket kapunk, van, amikor minden ránk marad. És akad, amikor az ötletekbe belenyúlunk, mert művészileg úgy szebb, illetve a kivitelezés jobban megoldható. Reméljük, hogy évtizedekre maradandó kéznyomot hagyunk magunk után. Akár ötven méter magasan vagyunk, akár a földön, minden megbízás tartogat kihívást. Mostani munkánk során leginkább az izgat, hogy ezeknek a lelkes és szépen rajzoló gyerekeknek a rajzait úgy adjuk vissza, hogy elégedett legyen vele mindenki.

A helyszínen keverték ki a színeket, a muralfestőknek élmény volt gyerekrajzok alapján dolgozni

A rangidős Fuchs Erich két és fél éve talált a falfestőkre.

- Az ecset és a rajzolás végigkísérte az egész életemet. 2008 körül kezdtem el foglalkozni önállóan a dekorációs festéssel. Úgy kezdődött, hogy a vendéglátásban dolgoztam, s unalmas délutánokon a menütáblát minél látványosabban, kreatívabban írtam meg krétával. Egy idő után a szomszéd étterem megkért, hogy írjam az ő tábláikat is. Innentől sorra kaptam a felkéréseket komolyabb dekorálásokra. Egy helynek mindig sajátságos arculata van, azt kell követni, ahhoz kell harmonikusan illeszkedni a végeredménynek. Minden enteriőrnek megvan a hangulata, azt ragadjuk meg, és jönnek az ötletek. A neopaintes srácok látták a munkáimat, hívtak, hogy vegyek részt én is a projektjeikben, örömmel tettem. Jó volt tízévnyi egyedüllét után kollégák közé kerülni. Egyre népszerűbb a dekorációs falfestés, New Yorkban például sportszereket gyártó világmárkák kérik fel a street artosokat.

 

A legfiatalabb pingáló, Váczy Enikő fél éve csatlakozott hozzájuk, ám régóta nyomon követte már munkásságukat.

- Külföldön dolgoztam, ott tanultam meg élesben a falfestési technikát. Svédországban kezdtem egy barátnőmmel, aztán jött Hollandia, majd szinte egész Európát bejártam. Jó volt látni a sokszínűséget, persze az alap mindenhol ugyanaz. Van, amikor napi 10 órán át talpon vagyunk, ám fizikailag jól bírom, fitten tart. Az mindenképpen plusz kihívás, hogy nem egyméteres vászon előtt vagyok – mondja nevetve Enikő.

- Művészként mindegyikünknek vannak saját projektjei, én a szürreális látványt szeretem, valamint gyakran használom a keleti szimbólumokat. A mostanihoz hasonló alkalmakon viszont az ad örömet, hogy együtt alkotunk.

Az elkészült pengefalat gyermeknapon adják át hivatalosan. A rajzverseny kiírói minden pályázónak ajándékcsomaggal kedveskednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában