Frissen Zalából

2021.05.11. 07:00

Nem hagyják elveszni a közel 400 millió forintot Nagykanizsán

Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, nem a belvárosban, hanem a kiskanizsai plébánia közösségi házában kapnak helyet azok a fejlesztések és közösségi programok, melyekre a HACSuNK (Helyi Akció Csoport Nagykanizsa) nyert jelentős, közel 400 millió forintos támogatást, illetve pályáztatott meg városi civil szervezetek között.

Pásztor András

Nagy Vendel, Cseresnyés Péter és Balogh László a kiskanizsai épület előtt Fotó: Gergely Szilárd

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett: a helyi akciócsoport eredeti terve az volt, hogy a belvárosban alakít ki egy ifjúsági központot, ahol a fiataloknak tanulásra és a szabadidő hasznos eltöltésére nyílt volna lehetőségük, ám a célra kiszemelt önkormányzati tulajdonban lévő Zrínyi utcai épület felújítását, átalakítását megtorpedózta a közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója.

- AZ ÉVE döntése az elképzelés egészét nehéz helyzetbe sodorta, hiszen az ifjúsági ház kialakítása kulcsszerepet játszik a teljes projektre nézve, ezért másik helyszínt kellett keresni, hogy a megítélt közel 400 millió forint ne vesszen el – magyarázta a képviselő. Végül megtalálták a kiskanizsai plébániát. A vezetője, Nagy Vendel atya örömmel fogadta a lehetőséget.

- Az épület jelenleg is közösségi házként funkcionál, igaz, ráférne a felújítás, amit most az e célra elkülönített 132 millió forintból meg is tudunk valósítani – mondta a plébános.

Nagy Vendel, Cseresnyés Péter és Balogh László a kiskanizsai épület előtt Fotó: Gergely Szilárd

– A tervek szerint a rekonstrukció magában foglalja az épület bel- és kültéri nyílászáróinak cseréjét, a homlokzat és a padlástér hőszigetelését, az aljzat vízszigetelését, a beltéri falak és padlóburkolatok felújítását, a terasz teljes felújítását, a víz- és szennyvízvezetékek cseréjét, modern fűtési rendszer kialakítását, és a villamos hálózat cseréjét. A beruházásnak köszönhetően egy olyan tér jön létre, amely lehetőséget biztosít majd a közösségi, kulturális programok lebonyolítására, továbbá kreatív, szellemi és lelki központként működik.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a HACSuNK által elnyert közel 400 millió forint mégis a városban hasznosul. Mint mondta: az ifjúsági központ kialakítása mellett olyan programok megvalósítására pályázhattak a kanizsai civil szervezetek – közel 270 millió forint értékben –, melyek a konkrét célokon túl új közösségeket hoznak létre, erősítik az identitást és segítik a társadalmi kohéziót.

A programokra meghirdetett pályázaton sok civil szervezet nyert támogatást. Többek között az Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezet, melynek tagjai két sorozatot indítanak el. Az első a Csokiműhely, melynek keretében kétheti rendszerességgel tervezik a foglalkozások megtartását. A programon az érdeklődők megismerkedhetnek a csokoládéval és a kézműves csokoládékészítés fortélyaival.

A másik programsorozat az Energy Life projekt, melynek keretében hetente egyszer tartanak 45 perces csoportos funkcionális edzést gyerekek és külön felnőttek számára. Ezzel családbarát is lesz a program, hiszen a gyerekek és akár szüleik számára is egy időben nyújtják a szolgáltatást.

A Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület a pályázaton 1 millió forintot nyert, melyet teljes egészében a II. „YourSong” Országos Énekversenyre szeretnének költeni. Az első rendezvény sikerének köszönhetően az idei évben 2 napos lesz a rendezvény, melyet november 19-20-án tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában