Frissen Zalából

2021.05.31. 07:00

Megyeszerte megemlékeztek a magyar hősök napjáról

Május utolsó vasárnapján tartják a magyar hősök emlékünnepét azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Zalában is több helyen koszorúztak tegnap.

BB, GYF, KT, ME

Gecse Péter készül felszólalni a zalaegerszegi megemlékezésen Fotó: Pezzetta Umberto

Nagykanizsán térzene nyitotta a hősök napja alkalmából rendezett városi megemlékezést a kiskanizsai Sarlós Boldogaszszony- templom melletti Millenniumi Emlékparkban. A főhajtáson a város prominens személyiségei mellett Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke is megjelent. A hagyományőrző szervezetek részvételével zajló ünnepélyes zászlófelvonást követően Balogh László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Balogh László kiemelte: a hőseink azok, akikre azért emlékezünk, hogy a nagyszerű és vágyott jellemvonások, a feláldozott élet által megóvott értékek megőrződjenek a jövőnek, a gyermekeinknek is.

Az ünnepi beszédet Cseresnyés Péter államtitkár tartotta, aki szintén méltatta a hősök erényeit. Majd hozzátette: hajtsuk meg fejünket nagyságuk előtt, és áldozatuk emlékét ápoljuk, de ne csak ünnepnapokon, hanem a közösségért, Magyarországért és városunkért tett cselekedeteinkkel is.

 

Zalaegerszegen a Hősök kertjében tisztelegtek vasárnap délelőtt. Gecse Péter alpolgármester beszédében úgy fogalmazott, az önfeláldozó magyarokra mindig emlékezni kell. Mint mondta, fontos megemlíteni azokat is, akik a végsőkig küzdöttek és végigszenvedték a hadifogság gyötrelmeit. Hősök voltak azok is, akik itthon maradva az ínséges időkben maguktól vonták meg az utolsó falatot, hogy gyermeküknek mindent megadjanak. Ugyanakkor azokra is emlékeztetett, akik hitük miatt rosszabb munkahelyet, kevesebb keresetet vállaltak. A hősök határtalan hazaszeretete, szabadságvá­gya legyen példa minden nemzedéknek, mondta beszédében.

 

Az ünnepségen a város és a rendvédelmi, katonai szervezetek vezetői, képviselői, valamint magánszemélyek helyeztek el koszorút. Ugyanitt délután a Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület tartott megemlékezést.

A magyar hősök ünnepén Lenti bárszentmihályfai városrészében tartottak szentmisével egybekötött megemlékezést. A hagyományoknak megfelelően az önkormányzat és a településrész képviselői megkoszorúzták a világháborús emlékművet. Ezt követően felavatták a városrész mihályfai temetőjében az első világháborúban hősi halált halt 22 helyi katona emlékfáját, illetve a már használaton kívüli bárhelyi temetőben kilenc világháborús hős emlékére állított fejfákat.

A megemlékezésen Drávecz Gyula alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Horváth László, Lenti polgármestere mondott beszédet és emlékezett meg az első világháború tragikus eseményeiről. A rendezvényen közreműködött Gerencsér György, Bárszentmihályfáról származó amatőr helytörténész, aki felkutatta a helyi hősök sorsát. Végezetül az emlékfákat Ipacs Bence plébános szentelte meg.

 

Lasztonyán Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet, többek között a közösség összetartó erejét, valamint a múlt megőrzésének szándékát is méltatva. A dél-zalai községben annál a fa haranglábnál tartották a megemlékezést, amelynek 1947-ben öntött harangját éppen a háborúkban elhunyt hősök tiszteletére készíttették, abban a korszakban, amikor a hősök napja feledésbe merült. Tervezik a harangláb felújítását is, Aigner Géza letenyei plébános úgy fogalmazott: a katolikus egyház perselypénzzel, valamint adományokra buzdítással szeretné ezt elősegíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában