Frissen Zalából

2021.05.21. 17:30

Hagyományos keretek között búcsúzhatnak a diákok Zalában is

Kötelező a maszk és a ballagásokat csak az iskolák nyitott, épületen kívüli területein lehet megtartani. A család, rokonok és ismerősök koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek az eseményen. Az ezt szabályozó kormányrendelet alapján a kanizsai intézményvezetőket a ballagások megtartásáról és lebonyolításáról kérdeztük.

Benedek Bálint

A Batthyány-gimnáziumban szintén a járványügyi szabályok maximális betartásával – vendégek kizárásával – rendeztek szalagavató ünnepséget, melyet online közvetítettek Fotó: ZH Archívum

Nagykanizsán eléggé vegyes a kép a középiskolák és gimnáziumok vonatkozásában. Kezdjük mindjárt a kivételekkel. A Batthyány-gimnáziumban korábban a szalagavatót is online tartották, így ennek megfelelően a ballagást is virtuális térben kezdték szervezni. Dénes Sándor, a gimnázium igazgatója leszögezte: ha lehetőség nyílik a jelenléti ballagásra, akkor megtartják.

– Az öt érettségizett osztály osztályfőnökét arra kértem, hogy mérjék fel az igényeket, kérdezzék meg a diákok és szülők véleményét, igénylik-e még a ballagást – folytatta. – Jelenleg az előkészítés fázisában vagyunk, de alapvetően nyitottak vagyunk.

A Mező-gimnáziumban lesz ünnepség, csak másképp. A részletekről az intézmény vezetője, Májer Anita beszélt. Elmondta: tavaly a pandémia miatt vezették be a ballagás helyett a búcsúztatóünnepséget, amelyet a szóbeli érettségi vizsga napjára időzítettek. Az érettségi elnökök az osztályoknak egyenként ünnepélyes keretek között átadják az érettségi bizonyítványt. Ezt pedig, a „mezős” ballagási hagyományt felelevenítve, lufi­eregetés követi.

– Mindhárom osztály eltérő időpontban köszön el az alma matertől, így június 16-án, 17-én és 21-én is tartunk bensőséges alkalmat, melyen idén már a szülők is részt vehetnek, a járványügyi szabályok betartása mellett – fűzte hozzá az igazgatónő.

Böszörményi Géza, a pia­rista gimnázium igazgatója egyelőre szűkszavúan nyilatkozott. Szerinte június 18-án (péntek) szervezik meg a ballagást a két végzős osztályuk számára egyszerre.

A Batthyány-gimnáziumban szintén a járványügyi szabályok maximális betartásával – vendégek kizárásával – rendeztek szalagavató ünnepséget,
melyet online közvetítettek Fotó: ZH Archívum

A kormányrendeletnek megfelelően a Nagykanizsai Szakképzési Centrum három szakképző iskolájában megtartják a ballagást. A Zsigmondy-technikumban május 28-án (péntek) 14 órakor négy érettségiző, négy szakképesítéssel rendelkező osztály és rendész ágazatban tanuló csoport, mintegy 100 diákja ballaghat el. Laukó Emőke igazgató hozzátette: az újfajta ballagás lebonyolítása nagyon hasonlít a korábban megszokotthoz, hiszen a végzősöket műsor fogadja az udvaron, sőt jutalmazás is lesz. Mivel az udvaruk elég nagy, a vendégek létszámát nem korlátozták.

A Cserháti Sándor Technikum és Kollégium egy nappal később, május 29-én (szombat) 9.30 órakor tartja három technikus és egy szakközépiskolai osztály részvételével a ballagást. Az igazgató, ­Péterváriné Kiss Sarolta elmondta: a kiadott kormányrendeletnek megfelelően az óvintézkedések betartása minden résztvevőre nézve kötelező a tervezett szabadtéri ünnepségen.

A Thúry György Szakképző Iskolában június 11-én (péntek) 14 órakor találkozik az öt végzős osztály egyszerre. Richterné László Erzsébet igazgató szerint a szabályok maximális betartása mellett a tanulók méltóképp búcsúzhatnak el az iskolájuktól, egymástól és ez a gesztus örök élmény maradhat az életükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában