Frissen Zalából

2021.05.23. 16:21

Dombormű őrzi Pallini Inkey Kázmér és felesége emlékét Szentpéterúron

A község önkormányzata, a legendás zalai honvéd őrnagy Pallini Inkey Kázmér, a 47. zalai honvéd zászlóalj hős parancsnoka és osztrák származású felesége, Berchtold Eleonóra grófnő, valamint az 1848-49-es szabadságharcban részt vett 42 szentpéterúri honvédek dicső tetteinek állít emléket a közösségi ház falán elhelyezett domborművel.

Jóna István

20210522 Szentpéterúr Község Önkormányzata a legendás zalai honvéd őrnagy Pallini Inkey Kázmér, a 47. zalai honvéd zászlóalj hős parancsnoka és osztrák származású felesége, Berchtold Eleonóra grófnő, valamint az 1848-49-es szabadságharcban részt vett szentpéterúri honvédek dicső tetteire állít emléket. A Turi Török Tibor szobrász által alkotott és felajánlott, dombormű (amely Inkey Kázmér és felesége alakját idézi fel) avatására - május 21-e, a budai vár visszavétele évfordulójának alkalmából - 2021. május 22-én, szombaton került sor Szentpéterúron a közösségi háznál, melynek oldalfalán került elhelyezésre a dombormű és az emléktábla. Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az ünnepélyen Lakatos István polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a történelmünk nagyjairól, a magyarságról, az önfeláldozásról minden generációnak kötelessége megemlékezi. Úgy fogalmazott, hogy múltunk emlékezete nélkül jövőnk sem lehet. Így tett Szentpéterúr közösség is, amikor pét és felesége Berchtold Eleonóra grófnő emlékét megörökítette egy emléktáblával és domborművel. A legendás zalai honvéd őrnagy Buda 1849. május 21-i visszavételekor a szentpéterúri honvédekkel elsőnek ért fel a várba és tűzték ki a magyar lobogót.

Fotó: Katona Tibor
Fotó: Katona Tibor

Szentpéterúr Pallini Inkey Kázmér, a 47. zalai honvéd zászlóalj hős parancsnoka és osztrák származású felesége, Berchtold Eleonóra grófnő nagy tiszteletnek örvendett a honvédek között. A határozott jellemű katona arcvonásait adja vissza Turi Török Tibor szobrászművész alkotása, melyet a közösségnek ajánlott fel az alkotó. Inkey Kázmért a felesége végig kísérte a világosi fegyverletételig, magyar mentében lovagolva oldalán. Önzetlenségéről sok történet maradt fenn. A szomorú sorsú párnak Szálinger István egy könyvsorozattal, a Bánfai história három kötetével állított emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában