Frissen Zalából

2021.05.27. 13:50

Átadták a Mindszenty Sportközpontot és vívócsarnokot Zalaegerszegen – Frissítve

Felavatták csütörtökön a zöldmezős beruházással, mintegy 3,3 milliárd forintból épült Mindszenty Sportközpontot és vívótermet.

Jóna István

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának átadója szentmisével kezdődött, amelyet dr. Udvardy György, a veszprémi egyházmegye érseke mutatott be a Notre Dame kápolnában.

Az ünnepség az új sportközpontban folytatódott, ahol elsőként Simon Donát, az iskola tanulója fejezte ki háláját a tervezőknek és az építőknek. A házigazda részéről Csordás Róbert intézményvezető tekintett vissza arra az időszakra, amikor Mindszenty Józsefnek 1929-ben sikerült letelepítenie a rendet a városban. Úgy fogalmazott, hogy 1993-ban, 40 évnyi csendes hivatásgyakorlást követően indulhatott újra a tanító-nevelő munka az intézményben, ami mostanra teljesedett ki igazán.

Fülöp Attila, Csordás Róbert, Francoise Debeaupte, dr. Székely János, Vigh László, Semjén Zsolt, Balaicz Zoltán, Dr. Sifter Rózsa, dr. Udvardy György, Soltész Miklós és Galbavy Zoltán településrészi képviselő az avatáson
Fotó: Pezzetta Umberto
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt követően Francoise Debeaupte, az intézményt fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta, hogy a sport olyan tevékenység, amely összeköti az értelmet, az érzelmet és a mozdulatot. A sport az élet iskolája, ami edzi a testünket, miközben kultúrát és szolidaritást teremt.

Balaicz Zoltán polgármester visszatekintett a kezdetekre, hogy az ötlettől miként jutottak el rengeteg tárgyalás és egyeztetés után a mintegy 3,3 milliárd forintos forrás megszerzéséhez, és végül a sportközpont és a vívóterem felépítéséhez. A városvezető külön megköszönte a hathatós segítséget a jelenlévő Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében az összefogást hangsúlyozta, hiszen sokan nagyon sokat dolgoztak azon, hogy mindent előteremtsenek a megvalósításhoz, hogy Zalaegerszeg egyik legszebb épületét építhessék fel.

Történelmi és szociológiai ténynek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy nemzetünk mindig elsöprő és meghatározó bizalommal volt az egyházi iskolák iránt. Előbb volt katolikus iskola, mint a magyar állam. Úgy fogalmazott, hogy napjainkban sokkal nagyobb a jelentkezés, az igény az egyházi iskolákba, mint az állami, vagy alapítványi oktatási intézményekbe. Mindez mögött az áll, hogy az egyházi intézményekben az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, maga a test, szellem és a lélek összetettségében és egységében. Beszédében az iskola névadójára, Mindszenty József hercegprímásra is kitért, aki –mint fogalmazott – az életszentséget megélve iránytű volt a magyar történelemben.

A sportközpontot és a vívótermet dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke áldotta meg. Az avatón jelen volt dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott, Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, s képviseltették magukat a kivitelezők és tervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában