Frissen Zalából

2021.05.03. 11:30

Akár Dél-Zala horgászközpontja is lehet a gyönyörű Csónakázó-tó

Rendesen felpörgött a horgászélet a Csónakázó-tavon: a Magyar Országos Horgász Szövetség jóvoltából nemrég közel 4 tonna pontyot telepítettek a tóba, az elmúlt hetekben 15 ezer csukaivadék került a vízbe, vasárnap pedig jelentős érdeklődés mellett került sor a tavaszi feeder kupára.

Horváth-Balogh Attila

Profi versenyzők az új pályán - negyvenketten neveztek a megmérettetésre Fotók: Gergely Szilárd

Ez utóbbira 42 fő nevezett, a járványügyi előírásoknak megfelelően valamennyien rendelkeznek érvényes versenyzői engedéllyel. Szépligeti Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke, főszervező szerint az, hogy ennyi profi, helyi versenyző indult a kupán, jól jelzi, mennyit fejlődött a dél-zalai horgásztársadalom.

Profi versenyzők az új pályán – negyvenketten neveztek a megmérettetésre Fotók: Gergely Szilárd

– A szervezéskor éppen aktuális, hatályban lévő kormányzati előírásokat vettük figyelembe, ezért csak olyanok jelentkezését fogadhattuk el, akik rendelkeznek érvényes versenyzői engedéllyel – mondta Szépligeti Ferenc, akinek a tónál tevékenykedő horgászegyesületek képviselői alkotta konzultációs fórum és a MOHOSZ közötti kapcsolattartás is a feladata. – Tavaly rendeztünk először szakági versenyeket, s a mostani szép létszámon is jól érzékelhető a fejlődés. Fontos megemlíteni, hogy a tavaszi feeder kupát már teljesen megújult környezetben rendezhettük meg, kialakítottunk egy versenypályát a tó nyugati oldalán, mely országos kitekintésű megmérettetések lebonyolítására is alkalmas. Ez volt az első verseny, melynek alkalmával a profi horgászok birtokba vehették ezt a pályát. Hangsúlyozni szeretném, hogy a verseny mögé beálltak mindazon nagykanizsai horgászszervezetek, amelyek eddig is már bizonyították, mennyire jól együtt tudnak működni.

Szépligeti Ferenc

Néhány nappal ezelőtt pedig tovább bővült a Csónakázó-tó halállománya: 15 ezer apró csukaivadék került a vízbe, szintén a Magyar Országos Horgász Szövetség finanszírozásában.

Egy aprócska csukaivadék

– Ez is az éves halgazdálkodási terv keretében valósult meg – folytatta Szépligeti Ferenc. – Tudni kell, hogy a ragadozó halak bekerülési költsége nagyon magas, ez az oka annak, hogy a tavakba általában nem fogható méretű egyedeket telepítenek, hanem ivadékokat. Ezek körülbelül két év múlva lesznek fogható méretűek. A 15 ezer nem kis mennyiség, ez azért szükséges, mert bizony, a kis csukák növekedés közben pusztítják egymást és a többi ragadozó halnak is áldozatul esnek. A csukaivadékokat a faj igényének megfelelően a part közelében, hínaras-nádas részeken helyeztük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában