Frissen Zalából

2021.05.17. 13:00

A tetőt kijavították, gyomláltak és virágokat ültettek Zalatárnokon

A 2014-ben kialakított Árpád-kori veremházak felújítására, valamint a környezetük rendezésére szervezett közösségi munkát az Oroklán Lovas Egyesület. A feladatok egy részét el is végezték szombaton, de vannak még teendők a község központjában található Bárczay Parkban.

Gyuricza Ferenc

Önkéntesek dolgoznak a Bárczay Parkban. A kép előterében Gyarmati Mariann, a település közművelődési munkatársa (balról) és Simon Annamária

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatokat azért az Oroklán Lovas Egyesület szervezte, mert a középkori építészetre jellemző veremházak, valamint a mellettük található pálinkafőző kunyhó kialakítására annak idején a civil szervezet nyújtott be eredményes pályázatot. Simon Annamária elnök lapunknak elmondta, az ötéves fenntartási idő ugyan már lejárt, ám az egyesület tagsága továbbra is szívügyének tekinti a Bárczay Park, valamint a benne található épületek gondozását, így amikor annak szükségét látják, a felújításukra közösségi munkát hirdetnek. Néhány éve így festették le az épületeket, most pedig a tetőzet karbantartásának ideje jött el.

– A veremházak nádfedelének egy pontja, a bejárati ajtók feletti része sérült, talán a szél, esetleg valami állat kezdte meg azt, jelenleg annak helyreállítása, kijavítása az egyik legfontosabb feladat – magyarázta a munkálatok kapcsán. – Emellett gyomlálást végeztünk az épületekhez vezető kavicsos sétányon, illetve virágokkal ültettük tele az itt elhelyezett ládákat, hogy az épületek környezete is gondozottabbnak tűnjön, hiszen sokan megfordulnak errefelé.

Önkéntesek dolgoznak a Bárczay Parkban. A kép előterében Gyarmati Mariann, a település közművelődési munkatársa (balról) és Simon Annamária Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A munkálatokban az egyesület tagjai, valamint önkéntesek vettek részt, köztük olyan középiskolás diákok, akik közösségi szolgálatuk egy részét tudták le itt. Simon Annamária ennek kapcsán azt is elmondta: több középiskolával kötöttek szerződést, hiszen mind a civil szervezet, mind a diákok érdeke ezt kívánta.

A nyáron a pihenőpadok festésével folytatják tovább a munkálatokat, arra ugyancsak várják a középiskolások jelentkezését.

A község polgármestere, Soós Zsolt szerint szerencsés helyzetben van Zalatárnok, hiszen a helyi civil társadalom aktív tagjai ötletekkel és kétkezi munkával is segítik a közösségi élet élénkülését. Bár a pandémiás helyzet miatt az elmúlt több mint egy évben kevesebb lehetőségük adódott ennek a kihasználására, bíznak benne, hogy hamarosan elmúlik ez az időszak, s újra megnyílhat a szabad út a rendezvények megtartására. A Bárczay Park a programok egyik lehetséges helyszíne, hiszen az elmúlt évek során is szerveztek már oda különféle rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában