Frissen Zalából

2021.05.12. 06:50

A járvány hatásának ellensúlyozására kompenzációban részesült Zalaegerszeg

A kormányzattól 2,2 milliárd forintot meghaladó összegű támogatást kapott a megyeszékhely önkormányzata a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

Arany Gábor

Vigh László és Balaicz Zoltán a 2021-re adott 630 millió forintos támogatásról szóló oklevéllel, melyet a képviselő nyújtott át a polgármesternek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Erről Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő beszélt kedden a Kvártélyház udvarán tartott sajtótájékoztatón.

Az egyes tételeket ismertetve Balaicz Zoltán elmondta, hogy a kulturális intézményekben foglalkoztatottak 6 százalékos béremelésének fedezetére tavaly 54, idén 84 millió forintot kapott a város. A kulturális rendezvények, színházi előadások, koncertek, kiállítások elmaradása miatti bevételkiesést a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forinttal kompenzálta. A gazdasági nehézségek miatti bevételek csökkenését kompenzálandó az önkormányzat tavaly 1 milliárd 380 millió, idén pedig 630 millió, azaz a két évben 2 milliárd forintot meghaladó összeget kapott az államtól.

Vigh László és Balaicz Zoltán a 2021-re adott 630 millió forintos támogatásról szóló oklevéllel, melyet a képviselő nyújtott át a polgármesternek Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A koronavírus-járvány miatt a város is többletkiadásokra kényszerült, mondta el a polgármester. A védekezésre tavaly március óta mintegy 175 millió forintot költött az önkormányzat. Ezenkívül a helyi gazdaság, a vállalkozások támogatására különböző kedvezményeket adtak, például a közterület-foglalás esetében ingyenességgel, s az iparűzési adó felezésével segítettek.

A legfontosabb a gazdaság védelme, újraindítása, a munkahelyek megőrzése és lehetőleg új álláshelyek létrehozása, mert ezzel lehet megvédeni a családokat, emelte ki Balaicz Zoltán. Ily módon lehet úrrá lenni a járvány következményein, ebben jelent segítséget a kormányzati kompenzáció. Ennek köszönhetően az önkormányzat pénzügyi egyensúlya nem került veszélybe, tette hozzá végezetül.

A járványhelyzet javulásának, az átoltottságnak köszönhetően előnyre tehet szert hazánk a többi országhoz képest a turizmus területén. Ennek újraindulása pedig a teljes gazdaságra pozitív hatású lesz. Erről Vigh László országgyűlési képviselő beszélt és hozzátette, ezt a gazdasági előnyt is számításba kell venni, amikor az egyes vakcinák árát latolgatják. A megyeszékhelyi fejlesztésekről szólva megállapította: jól hasznosul az ide juttatott pénz, a város a lehetőségeiből a legtöbbet hozza ki. Mindezek mellett költeni kell a bérekre, a város üzemeltetésére is, és ennek is megvan a fedezete. Végezetül úgy fogalmazott, jövőre a gazdaság 5-6 százalékos növekedést érhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában