Frissen Zalából

2021.05.22. 07:00

A honvédelem napja Nagykanizsán

A honvédelem napja alkalmából az egykori Gábor Áron laktanyánál felállított emléktáblához szervezett tegnap ünnepi megemlékezést a Nagykanizsai Honvéd Egyesület.

Benedek Bálint

20210521, Nagykanizsa, Nagykanizsán az egykori Gábor Áron laktanyánál felállított emléktábla elé szervezett ünnepi megemlékezést a honvédelem napja alkalmából a Nagykanizsai Honvéd Egyesület. Koszorúzott többek mellett Balogh László polgármester. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Nemcsak ott, hanem másutt is emlékeztek. Körtvélyessy Attila nyugállományú rendőr alezredes, a szervező egyesület elnöke elmondta: az emléktábla előtti főhajtás után a résztvevők Gábor Áron mellszobrát is megkoszorúzták. A program a volt Thúry György laktanyánál folytatódott és a Tripammer utcai temetőben az elhunyt katonák emlékére állított kopjafánál fejeződött be.

 

Az egykori Gábor Áron laktanyánál szervezett főhajtáson Körtvélyessy Attila kiemelte: a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a honvédelem napját.

A megemlékezésen Balogh László polgármester is beszélt, aki emlékeztetett: Nagykanizsa öt laktanyás katonaváros volt. A katonaság lényege nemcsak a csatatereken való helytállást jelenti, hanem, mint kiderült, a világjárvány idején is szükség van a honvédségre.

- Manapság is büszkék lehetünk rájuk a városban, hiszen a speciális tartalékos képzés népszerű, és elindulhat a kadétképzés is a Zsigmondyban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában