Frissen Zalából

2021.05.11. 06:50

A felső tagozatosok és a középiskolások Zalában is visszatérhettek az iskolába

A járványügyi előírások betartásával, rendben elindult a jelenléti oktatás hétfőn az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban.

ZH

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók. A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet.

A héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról. Az írásbeliket egységesen, a központilag előírt vizsganapok szerint május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tíz középfokú oktatási intézményében hétfőn reggel rendben elindult az úgynevezett jelenléti oktatás. November 11. óta zajlott az online térben az órák megtartása, ez a ZSzC esetében összesen 4500 diákot érintett.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Miután a járvány nem szűnt meg, a legnagyobb körültekintéssel végeztük az épületek fertőtlenítését, mire megérkeznek a tanulók, minden felszerelés rendelkezésre áll a testhő mérésére, s a kézfertőtlenítésre – mondta érdeklődésünkre Vizlendvai László főigazgató, hozzátéve, a diákok szinte teljes létszámban visszatértek a hagyományos oktatási formához. Így három keszthelyi, egy lenti és hat zalaegerszegi intézményben indult újra az oktató-nevelő munka, s a tantestületek is biztonságban, kellő létszámban jelen vannak. Hétfőn, a fél év kényszerszünet utáni első napon nem érkezett rendkívül eseményről hír a szakképzési centrum iskoláiból. Az érettségik miatt elvétve még lesznek online órák, illetve tanítás nélküli napok.

– A Nagykanizsai Szakképzési Centrum felkészült a nyitásra, amit, úgy vélem, gyerekek és tanárok egyaránt vártak – jelentette ki érdeklődésünkre Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja. – Persze, felmerül a kérdés, hogy mit tudunk már tenni ebben az egy hónapban, de az igazság az, hogy nagyon is sokat, most készíthetjük elő a szeptemberi, remélhetőleg normál tanévkezdést, főleg mentális vonatkozásban. Bízom benne, hogy a pedagógus kollégák – az ország valamennyi intézményében – többsége nem gondolja azt, hogy ebben az egy hónapban kell mindent bepótolni a gyerekekkel, ami addig elmaradt a tananyagot illetően, vagy esetleg a számonkérések garmadáját rájuk zúdítani. Épp ellenkezőleg, most az a dolgunk, hogy a összegezzük velük az elmúlt időszak tapasztalatait, megvitassuk gondjaikat, aggályaikat és visszaszoktassuk őket az iskolai körülményekhez.

Informatikus tanulók kézfertőtlenítéshez állnak sorba a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban. Az előtérben Kovács Benjamin Zsolt, mögötte Köves Barnabás, Bódis Levente és Bölecz Bence Fotó: Gergely Szilárd

Anda Zoltán főigazgatótól megtudtuk: nagyon kevés diák esetében jelezte a szülő, hogy jelen körülmények között nem engedi el a gyermekét közösségbe. Hozzátette, ha valaki egészségügyi okokból marad távol, az érthető és elfogadható, ezeket a szülői kéréseket akceptálják, az érintett diákokat pedig minden eszközzel segítik. Más esetekben azonban a szülőknek azt kellene elfogadniuk, hogy a tanártól nem várható el, hogy a „rendes”, jelenléti tanórák megtartása után még online órákat is leadjon az otthon tartott gyermek számára. Emiatt az említett diákok a tananyag tekintetében a többiekhez képest hátrányba is kerülhetnek, ezt a szülőknek mérlegelni kell, amikor döntenek.

Tizennyolc tanuló kivételével újra becsengettek mindenki számára a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében is. A hétfői újranyitás hasonló volt egy szeptemberi tanévkezdéshez, fogalmazott érdeklődésünkre Csordás Róbert intézményvezető.

– A mai naptól az ötödik osztálytól felfelé érkeztek diákjaink. A 460 fős általános iskolában csupán nyolcan, a 240 fős gimnáziumban ugyanennyien jelezték, hogy egyelőre otthon maradnának, mindegyikük igazoltan. Emellett a kollégiumunk ugyanúgy fogadja a városi diákságot. Délelőtt magam is tartottam három biológiaórát, délben pedig értekezletet a kollégákkal. Összességében azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek már nagyon kiéheztek a személyes találkozóra, jólesik látni őket az iskolában. Csupán néhányan mondták, hogy kényelmi szempontból hozzászoktak a digitális oktatáshoz. Azzal szembesültem, hogy az online tanításnál például az írásbeli munkákkal nem úgy haladtak a felsősök, ahogy szerettem volna. Pedagógusként egyébként úgy gondoljuk, hogy most nem a számonkérés ideje van, hanem inkább a felzárkóztatásé, illetve fel kell készülnünk a különféle tudásfelmérőkre. Év végéig több kompetenciamérést végzünk. Végül még egy érdekesség, mivel sokan érintettek, ebben élnek, van véleményük a járványról, a kialakult helyzetről, a gimnazistáknak az oltásra való regisztrációról. Vesztettünk el szülőt is, tehát a tanítás mellett mentálisan segítjük a gyermekeket.

A ballagással kapcsolatban Csordás Róbert elmondta, tavaly már bevált, így idén ugyancsak osztályonként zárják az évet, így osztják ki a bizonyítványokat, és szentmisével egybekötve búcsúznak el a nyolcadikosoktól, valamint az érettségizőktől.

A Nagykanizsai és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a diákok több mint 90 százaléka vett részt hétfőn a jelenléti oktatásban, a pedagógusok és a tanulók visszatérése az intézményekbe egyaránt zökkenőmentes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában