Frissen Zalából

2021.04.26. 15:00

Rekordmennyiségű minta érkezett a zalalövői borminősítőre

Minden korábbinál több, pontosan száz mintát neveztek be a gazdák a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület által megszervezett minősítőre. Szombaton négy fős zsűri bírálta a borokat, szigorúan zárt ajtók mögött, a termelők kizárásával.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői borminősítő zsűrijének tagjai. Balról Kovács Ottó, Marton Enikő, dr. Pálfi Dénes és Sabján Károly

Fotó: Gyuricza Ferenc

A borbírálat kapcsán Galambos István, a szervező egyesület elnöke elmondta: tavaly a koronavírus járvány miatt elmaradt a minősítő, talán ezért is hozták el a szokottnál nagyobb számban boraikat a versenyre a helyi gazdák. Az érdeklődést tovább növelte, hogy az egészségügyi vészhelyzet miatti szabályozásból adódóan Szlovéniában idén sem tarthatnak borminősítőt, így néhány határon túli termelő is bejelentkezett hozzájuk, továbbá partnerszervezetük, az Andráshidai Borbarát Kör tagjai közül többen szintén elhozták boraikat. A bírált száz minta közül 57 volt fehér, húsz vörös és öt rozé, míg a fennmaradó 18 bor direkttermő szőlőből készült, fele-fele arányban képviselve a fehér és vörös fajtákat.

A zalalövői borminősítő zsűrijének tagjai. Balról Kovács Ottó, Marton Enikő, dr. Pálfi Dénes és Sabján Károly
Fotó: Gyuricza Ferenc

A borok minősítésére négy szakértőt – a helybeli borász- szőlőtermelő Marton Enikőt, Kovács Ottó nagyradai borászt, valamint két kertészmérnököt, dr. Pálfi Dénest és Sabján Károlyt – kérték fel.

- Több meglepetés ért bennünket, közel sem számítottunk ilyen mennyiségre, s rácsodálkoztunk arra is, hogy milyen szépen kezelt, gondozott, jó minőségű borok kerültek elénk – foglalta össze tapasztalataikat a zsűri elnöki tisztét ellátó Kovács Ottó. – Míg évekkel ezelőtt számos alkalommal merültek fel technológiai hibák, ezeket mostanra sikerült teljesen kiküszöbölni, hibás borral szinte egyáltalán nem találkoztunk. Zala az a megye, ahol szinte valamennyi családnak volt legalább akkora szőlőterülete, ahol a saját fogyasztásra szánt bort meg tudták termelni, a szőlő szeretete tehát benne van a vérünkben. Ma azonban azt is érzik a gazdák, hogy haladni kell a korral, használni kell az új technológiákat, másként kell borászkodni, ennek egyik eredménye, hogy a fehér fajták esetében három gyönyörű aranyérmes bor közül, nehéz döntés eredményeként választottuk ki a város borát.

Kovács Ottó szavainak a borbírálat eredménye is nyomatékot adott. A benevezett száz minta közül 30 kapott arany, 39 ezüst minősítést. Az említett város bora címmel Németh Ferenc pölöskei muskotályát, illetve Fekete Tamás merlot-ját jutalmazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában