Frissen Zalából

2021.04.19. 09:00

Összefogással készül a gémeskút Zalamerenyén

A lokálpatrióta közösség összefogásával gémeskút készül a település határában. A munkálatok most is zajlanak a díszkút körül, ahol pihenőpark is létesül.

Benedek Bálint

Herodek Miklós József polgármester a település határában található, készülő gémeskutat mutatja Fotó: Szakony Attila

A polgármester, Herodek Miklós József büszke arra, hogy a településen élők fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Korábban is a környék egyik fő látványosságának számított a gémeskút, hiszen szerepelt a Zalamerenyét bemutató útikönyvekben és egyéb kiadványokban.

– A régmúltban is a faluba vezető út mellett magasodott és működött a gémeskút, hiszen a marhacsordát rendszeresen ott itatták meg, hogy aztán a másik oldalon deleltessék az állatokat – folytatta. – Később kiépítették a vízvezetéket, s bár a kút maradt, de már nem működött. Aztán az évtizedek során tönkrement és elhasználódott. A falubeliek szerették volna megmenteni az utókornak, de akkor már késő volt. Viszont egy új kezdeményezésnek hála a településen élő Ruzsa Győző és Szép István úgy döntött: cselekednek, és újjáépítik a kutat a jövő generációja számára. Eme vállalásukban az egész közösség támogatására számíthattak.

Herodek Miklós József polgármester a település határában található,
készülő gémeskutat mutatja Fotó: Szakony Attila

A polgármester hozzátette: olyannyira szívükön viselték a feladatot, hogy a megfelelő anyagot is biztosították, sőt a tartószerkezetként szolgáló kétágú fát évekkel korábban kivágták, lekezelték és megőrizték. A munkában pedig minden korosztály azonnal felajánlotta a segítségét.

– A gémeskút környezetét közösen kitisztítottuk, megtörtént a tereprendezés – mondta Herodek Miklós József. – A könnyebb megközelíthetőség érdekében a vízelvezető árok fölé gyalogoshidat építünk, a működésképtelen, kizárólag emlékműként szolgáló kút köré pedig pihenőpadokat telepítünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában