Frissen Zalából

2021.04.23. 12:00

Online állatvédelmi konferencia: a védelem és gyógyítás együtt jár

Mit tehet az állam, és mi a szerepük, feladatuk a társadalmi szervezetnek az állatvédelem területén? Erről szólt az az online konferencia, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és a Civil Út Alapítvány szervezett a közelmúltban. Időközben megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács is, a testület véleménynyilvánítással, jogszabálytervezet-javaslataival és oktatással szeretné formálni a hazai állatvédelem jövőjét.

Mozsár Eszter

Maszat, a francia buldog boldog kutyaként sétál gazdájával. A tulajdonos jól láthatóan mindent megad kedvencének Fotó: Pezzetta

A virtuális programon részt vett Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Az elmúlt hónapokban több városban – köztük Zalaegerszegen – találkozott azokkal a szereplőkkel, akik összehangolt munkájukkal sokat tehetnek az állvédelemért. Februárban lezajlott az állatvédelmi konzultáció, melynek során 262 ezren mondták el véleményüket a legaktuálisabb kérdésekről, ennek eredményét a Nemzeti állatvédelmi programba is beemelik. A konzultációban a többség a jogszabályi környezet felülvizsgálatára, az állatmenhelyek, civil szervezetek támogatására, az ebrendészeti telepek felülvizsgálatára és a felelős állattartásra való nevelésre hívta fel a figyelmet.

Maszat, a francia buldog boldog kutyaként sétál gazdájával. A tulajdonos jól láthatóan mindent megad kedvencének Fotó: Pezzetta

– Legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik – mondta a miniszteri biztos. – A Magyar falu programban mostantól pályázni lehet ivartalanításra, csipelésre és veszettség elleni oltásra. Az ebrendészeti telepeket felülvizsgáljuk, készül a kóborállat-rendelet. Április elsején kormányhatározat jelent meg a szaporítók elleni fellépésről, ami a kisállat-kereskedők felirben (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) való regisztrációját jelenti, így nyomon követhető a kedvtelésből tartott állat útja. Ez fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kis­állat-kereskedők visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.

Prof. dr. Sótonyi Péter egyetemi rektor szerint az állatvédelem és az állatok gyógyítása mindig karöltve járt. Az állatvédelmet nem szabad csak a kedvencként tartottakra korlátozni, a gazdasági haszonállatok megfelelő tartása, szállítása is ide tartozik.

Az állatvédelmi központ vezetője, dr. Vetter Szilvia elmondta, a szemléletformáláshoz minél több, szakemberek által irányított szereplő bekapcsolódására van szükség. Fontos a jogszabályi környezet javítása, a hatóságok megoldáskereső attitűdje és a civilek egységes, moderált fellépése.

A konzultáción bemutatkozott a NOÉ Állatotthon Alapítvány. Schneider Kinga vezető arról tájékoztatott, hogy tavaly óta a pandémia miatt csupán néhány hónapra nyitottak ki, ám új módszerekkel 1100 állatot sikerült örökbe adniuk. Az online teret használva munkájukon nem változtattak, így az előkontroll, a személyes ismerkedés és az utánkövetés továbbra is alapja tevékenységüknek. Azt vették észre, hogy megnövekedett a lakossági bejelentések száma, ami betudható annak, hogy civil szervezettel könnyebb kapcsolatot teremteni, mint egy hatósággal. Ennek ellenére mindig a hivatalos utat járják, így a bejelentés és terepszemle után értesítik az illetékes hatóságot, az állatvédő szervezeteket. A közös munkának köszönhetően több száz, borzalmas körülmények között tartott állat menekült meg a szaporítótelepekről.

A kutyabarat.hu weboldal társalapítója, Sziládi-Kovács Tibor arra hívta fel a figyelmet, csak akkor vegyünk magunkhoz bármilyen állatot, ha alaposan és jól átgondoltuk a vele járó felelősséget, kötelezettséget és terhet. A weboldal felmérést készített a kutyabarát szállásokról, szolgáltatókról, eszerint 2172 szálláshely fogad kutyás vendégeket, ám ebből csupán 87 volt, amelyik kifejezetten kutyabarát szolgáltatást nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában