Koronavírus Zalában

2021.04.10. 14:00

Oltás: dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos szerint fontos a felelősségvállalás

A kanizsai származású, de a fővárosban praktizáló dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos szerint a koronavírus-járvány kíméletlen terjedése ellen az oltás beadatásával védekezhetünk a leghatékonyabban.

Benedek Bálint

Dr. Radánovics-Nagy Dániel

Fotó: Menyhart Daniella {i} 06205411192

- A fogászat mindig is a fertőződéseknek erősen kitett foglalkozások közé tartozott, hiszen a beavatkozások zöme aeroszolt képez, az emberek szájürege pedig hemzseg a kórokozóktól – mondta. – Nem vagyok virológus, de a képzés szerves részét képezte az általános kórélettan, mikrobiológia, infektológia és népegészségügyi ismeretek. A COVID-19 illetve a vírus okozta pandémia sok szempontból nem típusosan viselkedik, és eddig nem tapasztalt kihívás elé állítja nemcsak a szakembereket, de az egész emberiséget.

A fogorvos szerint a megoldás kulcsa a védőoltás. Egészségügyi dolgozóként már hónapokkal ezelőtt beoltották a Pfizer-vakcinával, ennek ellenére két hete önkéntes családi karanténba vonult. Ennek oka, hogy a brit mutáns sokkal agresszívabb, és komoly veszélyt jelenthet kisgyermekekre és szoptatós anyukákra is – ennek nem kívánom kitenni a 7 hónapos kisfiamat és a feleségemet sem.

Dr. Radánovics-Nagy Dániel

- Az emberek általában egymásra mutogatnak és mástól – a kormánytól vagy éppen a járványügyi szakemberektől – várják a megoldást – fűzte hozzá. – Pedig ez itt és most is elsősorban az egyén döntéshozatalán és felelősségvállalásán múlik. A helyes maszk használaton és a szociális kapcsolatok szigorú korlátozásán. A vakcináció nem arra való, hogy az életünk ma-holnap visszatérhessen a régi kerékvágásba. Az oltás most a túlélést szolgálja. Mindemellett hamis illúzió azt hinni, hogy akár a világ legjobb oltása száz százalékos védettséget biztosít. Az a reális elvárás, hogy fertőződés esetén enyhébb lefolyású legyen a betegség: ez esetben ne legyenek komoly tünetek, kétoldali tüdőgyulladás, intenzíven, lélegeztetőgépen töltött hetek meg persze elkerülhető legyen egy fatális végkimenetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában