Frissen Zalából

2021.04.10. 12:35

Elkezdődhet a liszói tó helyreállítása

Hamarosan megkezdődnek a horgásztóként is funkcionáló árvízcsúcs-csökkentő záportározó helyreállítási munkálatai.

Horváth-Balogh Attila

Novák Csaba és Cseresnyés Péter a tó kiszáradt medrében tartották a sajtótájékoztatót

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Erről Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Novák Csaba, a település polgármestere szombat délelőtt tartott sajtótájékoztatót a helyszínen. Emlékezetes: tavaly július végén extrém mennyiségű, közel 100 milliméternyi csapadék hullott a térségben és több víztározó nem bírta a fokozott terhelést. Így történt ez Liszón is, ahol a tó gyakorlatilag nem volt már képes befogadni a leérkező vízmennyiséget, az kiöntött a gát felett és elárasztotta a falu egy részét. A kataklizmában házak károsodtak és családokat kellett kitelepíteni. A probléma egyébként nem újkeletű.

- Húsz éve kerültem kapcsolatba a településsel és ebben az időszakban szinte nem múlt el év úgy, hogy ne okozott volna kellemetlen perceket az itt élőknek az árvíz – bocsátotta előre Cseresnyés Péter. – A mindenkori polgármesterekkel együtt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy ez a probléma megoldódjon. Most jutottunk el odáig, hogy lesz a pénz a szükséges munkálatok elvégzésére, ugyanis az önkormányzat pályázatokat nyújtott be ehhez kapcsolódóan, melyeket én a szükséges lépéseket megtéve támogattam, segítettem. Ennek az együttműködésnek köszönhetően fáradozásainkat siker koronázta.

Novák Csaba és Cseresnyés Péter a tó kiszáradt medrében tartották a sajtótájékoztatót
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Novák Csaba elmondta: az államtól 231 millió forintot kaptak a tározó eliszaposodott medrének kotrására (ehhez már leengedték a vizet, továbbá megtörtént a halállomány lehalászása is), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól (TOP) pedig 80 millió forintot nyertek a tó felesleges vízmennyiségét elvezető Liszói-patak kitakarítására.

- Azt gondoljuk, hogy a két beavatkozás együtt jó ideig megszabadít minket attól a félelemtől, amit egy-egy extrém esőzés során át kellett élnünk – fogalmazott a polgármester. – A munkálatok során a több, mint 22 hektáros tó medrét átlagosan 21,5 centiméterrel mélyíti a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező, a megvalósítás természetesen, a vízügyi hatóság szakembereinek bevonásával történik meg.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A településvezető úgy véli, hogy a beruházás a nyár második felében elkezdődhet és még az idén be is fejeződik, s a remények szerint jövő tavasszal újra birtokba vehetik a tározót a horgászok.

Cseresnyés Péter végül megjegyezte: a szintén kárt szenvedett surdi tó rendbetételéhez is segítséget ad a kormány, valamint a választókerület további 6 településének hasonló helyzetbe került víztározója esetében indulhat el a helyreállítási munkálatok tervezése. A tényleges beavatkozáshoz pedig a következő uniós pénzügyi ciklusban biztosítanak szintén TOP-os forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában