Frissen Zalából

2021.04.24. 11:30

Egészség és történelem: Pékmúzeum és Herbárium kapott helyet az egykori vízimalomban

1551. Ez az évszám látható Gyenesdiás egykori malmának falán – hiszen ezóta áll az épület. A hajdani vízimalom most megújult, s mostantól vendégcsalogató látványosságként működik. A település régi-új nevezetességét pénteken adták át.

Keszey Ágnes

Gál Lajos (jobbra) és Szabó Zsolt Szilveszter, a helyi művelődési intézmény vezetője adta át a felújított malmot

Az elsőként Talabér-tulajdon, majd a Bujtor, később az Osvald – család tulajdonában lévő hajdani vízimalomban Pékmúzeumot rendeztek be, s akár 10-12 kenyér sütésére is alkalmas kemencét építettek. Itt közösségi – ahogy az átadóünnepségen fogalmaztak -„szeretetsütéseket” fognak tartani. Az épületben Herbárium is várja a látogatókat, akik helyi és környékbeli termelők egészséget szolgáló készítményeivel és kézművesek remekeivel is találkozhatnak. Az udvaron fekszik a Gyógyító óriás: ennek minden részében olyan gyógynövények vannak, melyek a formázott testrészre hatnak jótékonyan. A kitisztított patakmederben folyik a víz, általa forog a malomkerék, az épület mögött pedig fűszerkerteket. A malomtól indulva, a János-forrás mentén sétányt alakítottak ki.

A Pékmúzeum mellett kialakított Herbárium üzemeltetője Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta és az átadóünnepség két résztvevője az újra működő malomkerék mellett Fliszár Katalin és Villányi Éva

Gál Lajos polgármester adta át az épületet- felidézve a malom múltját és a felújítás részleteit. Az épületben hosszú évtizedekig működött a malom, melyet a 20. században államosítottak. Az épületben kiállítást rendeztek be, később lakásokat alakítottak ki benne. Idővel magántulajdonba kerültek, mígnem a tulajdonosok néhány éve odaajándékozták az önkormányzatnak az épületet. A település azóta tervezi a felújítást, mely most több pályázat és önkormányzati önerő segítségével, összesen közel 90 millió forintos ráfordítással készült el.

Gál Lajos (jobbra) és Szabó Zsolt Szilveszter, a helyi művelődési intézmény vezetője adta át a felújított malmot

A Pékmúzeum és Herbárium májustól minden hétvégén, június elejétől szeptember végéig keddtől-vasárnapig, október elejétől – december végéig pedig hétvégente lesz látogatható; belépődíj nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában