Frissen Zalából

2021.04.07. 11:30

Az írókázás mesterfogásait mutatták be a hévízi termelői piacon

Ismét mesterségbemutató volt a termelői piacon. A látogatók nagyszombaton az írókázást, vagyis a méhviaszos tojásdíszítést ismerhették meg.

Péter B. Árpád

Mármarosi Mária mutatta be a mesterfogásokat

Fotó: Péter B. Árpád

Az írókázás sok türelmet igénylő mesterfogásait már csak kevesen ismerik. A motívumokat méhviasszal rajzolják (vagy ahogyan a mesterek mondják: írják) meg, majd a tojást piros festékbe mártják, amely a díszítést nem fogja meg – mutatta be Mármarosi Mária kézműves szalmafonó, tojásfestő. A darabokat száradás után áttörlik, végül pedig szalonnabőrrel fényesítik.

Mármarosi Mária mutatta be a mesterfogásokat
Fotó: Péter B. Árpád

A régi zalaiak a környezetük motívumait jelenítették meg a tojásokon, így gyakori volt például a grábla (vagyis a gereblye), illetve a tulipán. A pirosra festett tojás az autentikus, de azért készült más színben is, amivel a hajdani lányok üzentek a locsolóknak.

– Aki sárga tojást kapott, azt nem szívesen fogadták – elevenítette fel Mármarosi Mária –, ez azt jelentette, hogy az illető többé ne menjen húsvétkor. Aki zöldet, még reménykedhetett a szíveslátásban. A pirosat nagyon szerették, hiszen a szerelmet jelképezi, kéket pedig az idősebb férfiak kaptak.

A hévízi kézműves forgatagban akrillal festett strucctojások is megjelentek. Készítőjük Herenden tanulta a mesterséget, nem véletlen, hogy ezek a ritkaságok porcelánhatásúak.

– Csiszológéppel készítem a mintát, majd akrillal festem, végül lakkozom – mondta Kovács Zsuzsanna porcelánfestő.

A piacon rendszeresen kínálják dísztárgyaikat térségbeli alkotók, köztük népi iparművészek és a népművészet fiatal mesterei is.

– Egy átlagos hétköznapi piac is olyan nálunk, mint máshol egy kirakodóvásár vagy egy rendezvény – szögezte le Benkő Lajos, a vásártér vezetője. – Nálunk a kézművesek hétköznap is jelen vannak, többen pedig közülük például itt faragnak, dolgoznak.

A piac egyik küldetése ugyanis, hogy nekik is bemutatkozási, értékesítési lehetőséget biztosítson a kézműves termelők mellett, hiszen például a multik polcaira nem kerülhetnek fel dísztárgyaik, és máshol sincs számukra túl sok lehetőség.

A hévízi piacon korábban rendszeresen voltak meghirdetett mesterségbemutatók, amely rendezvények most, az egészségügyi veszélyhelyzet miatt szünetelnek, de a járvány után az illetékesek ismét terveznek hasonló, hagyományőrző programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában