Frissen Zalából

2021.04.08. 11:00

A hős várkapitányra emlékeztek Orosztonyban

A pandémia miatt idén elmaradt a hagyományos, monstre Thúry-­portya.

Horváth-Balogh Attila

Az orosztonyi emlékműnél is koszorúztak

Fotó: Thúry Vitézlő Oskola

A Thúry Vitézlő Oskola vezetésével minden évben gyalogos zarándoklat indul Nagykanizsáról Orosztonyba, ahol a „Dunántúl oroszlánja”, Thúry György halálának helyén megkoszorúzzák a tiszteletére állított kopjafát, illetve a községben néhány évvel ezelőtt kialakított emlékművet. A nagyrendezvény helyett, a járványügyi előírások miatt idén csak a Thúry Vitézlő Oskola és más történelmi hagyományőrző csoportok néhány képviselője kereste fel az orosztonyi, illetve nagykanizsai emlékhelyeket. Vörös Andrástól, a Thúry Vitézlő Oskola vezetőjétől megtudtuk, tőlük például csupán hárman gyalogoltak ki Orosztonyba, s tőlük függetlenül érkeztek a helyszínekre Várpalotáról a Bakonyi Poroszkálók, a Palotai Darabontok, illetve helyből a Thúry Toportyánok képviselői. Az emlékhelyeken ünnepségre, nagy műsorra nem került sor, a tiszteletadás gyorsan lezajlott mindenhol. A Bakonyi Poroszkálók a Thúry Vitézlő Oskolát Thúry György pallosának hű másolatával ajándékozták meg. Ezt minden évben a portya alkalmával kiviszik majd Orosztonyba, ahol egy hónapon át őrzi a településvezetés.

Az orosztonyi emlékműnél is koszorúztak
Fotó: Thúry Vitézlő Oskola

Az eseményen részt vett a magát Thúry György leszármazottjának valló Thúry Ilona is Dunakesziről.

Vörös András azt is elárulta: ha sikerülne, nyáron a most elmaradt nagy zarándoklat „pótlásaként” új helyükön, Nagybakónakon szeretnének egy kétnapos programot rendezni Thúry halálának 450. évfordulója apropóján, melyen a résztvevők például Kanász Viktor történésznek az Európa-hírű várkapitányról szóló előadását is meghallgathatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában