Frissen Zalából

2021.04.15. 07:00

A brit mutáns sok gyenesit megfertőzött

A március végi csúcs után mostanra megfeleződött az igazolt fertőzöttek és majdnem harmadára csökkent a járványügyi megfigyelés alatt állók száma a nagyközségben.

Péter B. Árpád

A háziorvosi rendelők Gyenesdiáson. A településen is folyamatosan oltanak a doktorok

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Mindez abból a grafikonból derül ki, amelyet Gyenesdiás önkormányzata tett közzé a hivatalos adatok alapján a település közösségi oldalán. A helyhatóság egyúttal figyelmeztetett, a koronavírus és mutánsai komoly veszélyt jelentenek mindenkire, így ahhoz, hogy a faluban is csökkenjen a fertőzöttség és újra szabadabb legyen az élet, védettségre van szükség. A bejegyezésben arra biztatták a helyieket, ha még nem tették, akkor mielőbb regisztráljanak az oltásra.

A frissen publikált grafikon az első negyedév változásait mutatja be. Eszerint január 3-án csupán egy fertőzöttet tartottak nyilván, és két ember volt karanténban a településen. A harmadik hullám és a brit mutáns támadása jól kirajzolódik a diagramon: lassú, de folyamatos emelkedést követően február végén nőtt meg hirtelen a betegek és a megfigyelés alatt állók száma, egyetlen hét alatt a háromszorosára, és onnantól kezdve nem volt megállás, egyre többeket érintett a kór, vagy váltak veszélyeztetetté, mert hozzátartozójuk elkapta a vírust.

A háziorvosi rendelők Gyenesdiáson. A településen is folyamatosan oltanak a doktorok
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Március első hetében már 15 fertőzött és 25 karanténba került polgárról tanúskodott a statisztika, ami az országos tendenciának megfelelően ezután tovább romlott, a negatív csúcs a március 22-ével kezdődött héten érkezett, amikor 31 covidos beteg és 54 járványügyi megfigyelés alatt álló ember volt Gyenesdiáson.

A hónap legvégére viszont hatalmas fordulat történt, a fertőzöttek száma megfeleződött, a karanténban lévőké pedig csaknem a harmadára esett, és az adatok áprilisban sem romlottak: jelenleg 16 beteg mellett mindössze tíz polgárnál van érvényben hatósági megfigyelés.

A heti bontásban közzétett jelentések alapján, lapunk összesítése szerint Gyenesdiáson idén 186-an fertőződtek meg a koronavírussal, és 267-en kerültek karanténba, halálozási adatokat nem tartalmaz a nyilvánosságra hozott statisztika.

Országosan is kedvező fordulat történt, hosszú idő után csökkent, a tegnapi adatok szerint 272 066 az aktív fertőzöttek száma, velük együtt már 731 675 embernél mutatták ki a vírust. A gyógyultak száma 435 344-re emelkedett, a koronavírus következtében eddig 24 265-en haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában