Koronavírus Zalában

2021.03.11. 11:30

Távolságtartás a Balatontól? Ha túl sokan jönnek, az potenciális veszélyforrás és kockázat

A szó minden értelmében távolságtartást és önmérsékletet kért a tó körüli települések nevében Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSz) elnöke, Fenyves polgármestere. Véleményét számos kollégája osztja.

Péter B. Árpád

A nyaralótulajdonosokat, kirándulókat önmérsékletre és a szabályok betartására kérik a balatoni települések

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

A mostani szigorítás és az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a balatoni településeken élők attól tartanak, hogy főként a nyaralótulajdonosok kimenekülnek a városokból, ami most több szempontból sem kívánatos. Az elnök közleményében azt kérte az érkezőktől, a bevásárlást intézzék el a lakóhelyükön, ezzel ne terheljék a tó körüli boltokat, patikákat, amelyek a főszezonon kívül nincsenek erre felkészülve. Másrészt a zsúfoltság a fertőzés terjedése szempontjából sem kívánatos.

Lombár Gábor arra figyelmeztetett, a Balaton-parti településeket most senki ne tekintse üdülőhelynek, ezek is pont olyan magyarországi falvak és városok, mint a többi, amelyek próbálják túlélni ezt az időszakot.

A nyaralótulajdonosokat, kirándulókat önmérsékletre és a szabályok betartására kérik a balatoni települések Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap / Archív

Egyetért a BSz elnökével Gál Lajos, Gyenesdiás első embere, aki szerint a tavaszias idő a partra csábítja a kikapcsolódni vágyókat, nyaralótulajdonosokat, ami potenciális veszélyforrást jelent a pandémia harmadik hullámában.

– Ez nagy kockázatot hordoz – mondta lapunk kérdésére a polgármester. – A fertőzésveszély a kisebb településeken óriási, főképp a boltokban történő bevásárlások alkalmával. Ezért arra kérem a Balaton szerelmeseit, még legyenek türelemmel. Fontos, hogy a következő hetekben maradjunk a lakóhelyünkön, regisztráljunk és oltassuk be magunkat, hogy biztonságos nyári szezont nyerjünk a kockázatmentes belföldi turizmus révén.

Hasonlóan vélekedik Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere is. Kérdésünkre emlékeztetett, tavaly három hétre be kellett zárniuk a strandot, mert túl sokan érkeztek egyszerre kikapcsolódni a karantén időszakában. Most ilyen lépést nem tervez az önkormányzat, viszont a vonyarci kirándulást vagy „leköltözést” tervezőktől önmérsékletet és a szabályok maximális betartását kéri.

Pali Róbert hangsúlyozta, a korlátozások idején arra készülnek, hogy a közelgő szezonban minél több élményt nyújthassanak a látogatóknak, ezért fejlesztésekbe kezdtek.

– Most fokozott óvatosságra van szükség, mert az elmúlt időszakban megtapasztaltuk, hogy sokan túlontúl könnyelműek – szögezte le Pali Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában